FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB otkupio 1,35 mlrd eura vrijednih državnih obveznica

Autor: vmom
FRANKFURT, 30. studenog 2010. (Hina/AFP) - Europska središnja banka (ECB) izvijestila je da je prošli tjedan kupila državnih obveznica gotovo dvostruko veće vrijednosti nego u prethodnom tjednu, s obzirom na intenziviranje irske dužničke krize koja prijeti širenjem na Portugal i Španjolsku.

ECB je u ponedjeljak objavila da je u prošlom tjednu otkupila 1,35 milijardi eura vrijednih državnih obveznica, što je gotovo dvostruko više u usporedbi sa 713 milijuna eura obveznica koje je kupila u prethodnom tjednu i najveća vrijednost bančinog otkupa obveznica od kraja rujna.

Viši ekonomist ING-a Carsten Brzeski izjavio je da povećana ECB-ova kupnja ne iznenađuje, već samo naglašava da "gotovo nema interesa za irske obveznice. Jedini kupac bio je ECB".

Središnja banka kupuje državne obveznice od svibnja kako bi pomogla stabilizirati tržišta obveznica eurozone, pogođena strahovima da bi se neke od najslabijih članica eurozone mogle suočiti sa stečajem.

Otada je ECB kupio obveznica u vrijednosti približno 67 milijardi eura u sklopu programa koji ima za cilj zauzdati kamatne stope po kojima se države zadužuju.

Brzeski prognozira da će ovaj tjedan ECB smanjiti kupovinu obveznica budući da su tijekom vikenda EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) dogovorili zajednički paket za spas Irske.

U ukupnom paketu pomoći, vrijednom 85 milijardi eura, vlada u Dublinu morat će sudjelovati sa 17,5 milijardi eura.

Riječ je o drugoj zemlji eurozone koja je nakon Grčke zatražila financijsku pomoć od EU-a i MMF-a, pa su tržišta sada preusmjerila fokus prvo na Portugal, a potom na Španjolsku, četvrto najveće gospodarstvo eurozone.

Ekonomist ING-a pretpostavlja da je ECB pritisnuo vladu u Dublinu da prihvati spasonosni paket i pripadajuće stroge uvjete kako bi se time smanjila ECB-ova izloženost potencijalnim gubitcima po sve 'debljem' portfelju državnog duga.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙