FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Europska trazicijska gospodarstva izlaze iz krize, iako nešto sporijim tempom nego u drugim regijama, koji se ujedno znatno razlikuje od zemlje do zemlje, zaključuje Europska banka za obnovu i razvoj u srijedu u najnovijem Izvješću o tranziciji u 2010. Tako neke zemlje bilježe snažan oporavak dok je u drugima, posebno u regiji jugoistočne Europe, oporavak tek u začetku, ističe se nadalje u EBRD-ovom izvješću. Što se tiče prognoza za 2011., EBRD procjenjuje da će oporavak zemalja te regije vjerojatno pratiti tempo započetog globalnog oporavka, očekujući prvi puta od 2007. pozitivne stope rasta u svim zemljama koje obuhvaća. Mnoge su zemlje i dalje uvelike ovisne o izvozu u Europsku uniju, čiji će rast u idućoj godini najvjerojatnije usporiti zbog strožih fiskalnih mjera štednje europskih vlada, te s obzirom na to da je prostor za dodatno kvantitativno popuštanje monetarne politike u eurozoni prilično ograničen. EBRD očekuje nastavak ograničenih zajmodavnih aktivnosti banaka eurozone. Stoga povratak na snažan rast kredita financiran priljevom kapitala iz banaka eurozone nije vjerojatan, iako će se protok kapitala vjerojatno postupno oporaviti.

BRUXELLES/ATENA - Isplata treće tranše pomoći eurozone Grčkoj neće biti u prosincu već u siječnju, izvijestio je austrijski ministar financija Josef Proell. Proell je novinarima prenio odluku ministara financija članica eurozone koji su se u utorak sastali u Bruxellesu. U međuvremenu, izaslanstva EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Ateni još utvrđuju učinkovitost grčkih mjera štednje. Čekamo podatke iz Grčke, rekao je Proell novinarimaa. U Ateni je grčki je ministar financija reagirao kako bi brzo obnovio povjerenje tržišta, istaknuvši da će ministri financija Unije dati zeleno svjetlo za isplatu na sljedećem redovitom sastanku 7. prosinca. "S obzirom na strukturu istodobne uplate svih zemalja eurozone, proces zahtijeva najmanje deset radnih dana nakon donošenja odluke. Stoga će isplata biti dovršena početkom siječnja", objasnio je. U svibnju je Grčka dobila trogodišnji zajam od eurozone i MMF-a u visini 110 milijardi eura kako bi se spasila od stečaja.

BERLIN - Njemačka vlada odlučila je u srijedu produljiti subvencije rudnicima ugljena do 2018., zacementiravši time protivljenje planovima Europske unije o njihovom ukidanju i zatvaranju neprofitabilnih rudnika do 2014. Time je Berlin prihvatio sukob s Europskom komisijom, koja je 20. srpnja predložila da se sve subvencije gubitaškim rudnicima ugljena ukinu do 2014., tvrdeći da su loše za okoliš i za ravnopravnu tržišnu utakmicu. U srijedu je tako kabinet kancelarke Angele Merkel odlučio ukinuti klauzulu koja predviđa procjenu utjecaja postupnog ukidanja subvencija rudnicima ugljena u 2012. Time je Berlin utvrdio čvrstu poziciju kojom želi poboljšati izglede za prihvaćanje tog poteza u Bruxellesu. Izvori bliski njemačkoj vladi kazali su da se 23 članice EU-a slažu s njemačkim prijedlozima, dodajući da samo Švedska, Danska i Nizozemska podupiru planove Komisije. Njemačka industrija ugljena zapošljava oko 25.000 ljudi, uglavnom u rudnicima u ruhrskoj regiji. Ako se subvencije ukinu, skupe metode iskapanja otežat će njemačkim rudnicima konkuriranje na međunarodnom tržištu. Samo u 2008. članice EU isplatile su 1,3 milijarde eura pomoći za održavanje poslovanja neprofitabilnih rudnika ugljena.

BRUXELLES - Europska komisija odobrila je u srijedu pomoć nizozemske vlade kompaniji koja razvija europski mlazni putnički zrakoplov, zaključivši da se time nastoji oživjeti zamrla grana privrede. Samo nekoliko kompanija u svijetu proizvodi mlazne putničke zrakoplove kratkog doleta a nijedna od njih nema sjedište u Europi, pa Europska komisija priželjkuje prodor Europljana na to tržište. Stoga je Bruxelles Nizozemskoj signalizirao zeleno svjetlo za isplatu pomoći s obvezom povrata u vrijednosti 19,7 milijuna eura nizozemskoj tvrtki Rekkof Aircraft NV za potrebe razvoja nove generacije regionalnog zrakoplova Fokker. Niozemska vlada isplatit će Rekkofu sredstva za razvoj ključnih komponenti dok će privatni ulagači pokriti kasnije faze izrade nacrta. Prvi zrakoplov trebao bi biti isporučen naručiteljima 2016. Povjerenik EU-a za tržišno natjecanje Joaquin Almunia pohvalio je nizozemski plan. "Ako Rekkofov ambiciozni plan poluči uspjeh, Europa će ponovno imati proizvođača regionalnih mlaznih zrakoplova i jedna će industrijska praznina biti popunjena", kazao je. Prema europskim propisima, državna pomoć može se dodijeliti kompaniji samo ako joj ne osigurava nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju.

WASHINGTON - Troškovi života u Sjedinjenim Državama u listopadu su porasli 0,2 posto na mjesečnoj razini, objavila je u srijedu američka vlada, čije brojke najavljuju nisku inflaciju u razdoblju blagdanskih kupovina i potiču bojazni da bi se u posustalo američko gospodarstvo mogla uvući deflacija. Ni godišnja stopa inflacije nije izrazitija, s obzirom da su potrošačke cijene porasle tek 1,2 posto u usporedbi s listopadom prošle godine, objavilo je nadalje tamošnje ministarstvo rada. Mjesečna inflacije manja je nego što su ekonomisti prognozirali i uglavnom proizlazi iz viših troškova energije, a nadovezala se na rujanski rast potrošačkih cijena od 0,1 posto na mjesečnoj razini. Temeljna stopa inflacije, koja isključuje promjenjive cijene hrane i energije, zadržala se na nuli treći mjesec zaredom. Na godišnjoj razini očituje povećanje potrošačkih cijena za 0,6 posto, najslabije otkad su se počele voditi te statistike 1957. godine.

BRUXELLES - Europska unija odobrila je u srijedu britansko-nizozemskom Unileveru preuzimanje dijelova poslovanja američkog Sara Leeja za njegu tijela i rublja, čime je završena istraga koja je zadavala glavobolju objema kompanijama. Propisima EU-a postavljene su stroge granice kojima se želi zaštititi tržišno natjecanje u bloku. Europska komisija ima pravo ograničiti ili blokirati preuzimanja za koja misli da krše propise ravnopravne tržišne utakmice. Istražitelji Komisije upozorili su da bi povezivanje Unilevera i Sare Lee moglo novoj tvrtki osigurati opasno veliki udio na tržištu dezodoransa. "Kako bi otklonile te bojazni, dvije strane koje se žele spojiti ponudile su prodaju brenda Sara Lee Sanexa i poslovanje povezano s time u Europi. U svjetlu tih obećanja, Komisija je zaključila da predložena transakcija neće značajno otežati tržišno natjecanje", priopćeno je iz Bruxellesa. Time je spajanje odobreno, iako odluka može biti opozvana ukoliko se kompanije ne budu držale obećanja o prodaji brenda Sanexa.

LONDON - Euro se u srijedu zadržao nedaleko najnižih razina u sedam tjedana prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, i dalje pritisnut izostankom jasnog rješenja za irsku dužničku krizu. U takvom okruženju euro je prema dolaru ojačao na 1,3508 dolara, oporavivši se s najniže razine u sedam tjedana od 1,3446 dolara, dosegnute u utorak. Dolar se pak zadržao nadomak najviše razine u šest tjedana prema jenu, ojačavši blagih 0,1 posto na 83,36 jena. Euro je dosad u ovom mjesecu izgubio na vrijednosti prema zelenoj novčanici gotovo pet posto pod pritiskom pojačanih zabrinutosti u vezi s prijetnjom dužničke krize u rubnim zemljama eurozone. Rast eura bio je ograničen i razmimoilaženjima unutar eurozone oko pitanja pružanja dodatne podrške posrnulim gospodarstvima. "Ulagači prate neizvjesnost u eurozoni i misle da je im suzdržanost najbolja opcija", ocjenjuje čelnik valutnih istraživanja Bank of New York Mellona Simon Derrick. "Misle si: nakon Irske, zašto ne i Portugal? Euro je na silaznoj putanji a pad likvidnosti pred kraj godine pojačat će kolebanja", dodaje.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙