FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Stopa nezaposlenosti u SAD-u ostala je u listopadu nepromijenjena treći mjesec zaredom na 9,6 posto, usprkos prvom povećanju broja novootvorenih radnih mjesta od svibnja, pokazali su najnoviji podaci američke vlade. Izvješće američkog ministarstva rada pokazalo je da je u listopadu bez posla bilo 14,8 milijuna Amerikanaca. Podaci su također pokazali da je u SAD-u u listopadu otvorena 151 tisuća novih radnih mjesta, čime je njihov broj porastao prvi put od svibnja, istaknulo je ministarstvo rada. Pritom je novootvorenih 159 tisuća u privatnom sektoru više nego amortiziralo gubitak devetih tisuća radnih mjesta u javnom sektoru. Ekonomisti su očekivali 60 tisuća novootvorenih radnih mjesta, uz njihovo povećanje u privatnom sektoru za 75 tisuća.

BERLIN - Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u petak je oštro kritizirao novi plan monetarnih poticaja koji je usvojila američka središnja banka kako bi poduprla oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva. "Uz dužno poštovanje, moj je dojam da SAD ne zna što bi", kazao je njemački ministar nakon što je Fed u srijedu objavio pojedinosti plana poticaja, koji predviđa ubrizgavanje 600 milijardi dolara u gospodarstvo do sredine iduće godine. Schaeuble je odluku Feda ocijenio neshvatljivom, tvrdeći da problemi s kojima se suočavaju Sjedinjene Države nemaju nikakve veze s manjkom likvidnosti. Problem neće riješiti najava o stavljanju na raspolaganje dodatnih 600 milijardi dolara, istaknuo je njemački ministar.

LISABON - Portugalska Vlada poručila je da joj nije potrebna pomoć Međunarodnog monetarnog fonda ni Europske unije usprkos većim troškovima zaduživanja na međunarodnim tržištima kapitala. Portugal isključuje mogućnost traženja pomoći izvana za financiranje gospodarstva, naglasio je u četvrtak glasnogovornik vlade u Lisabonu Pedro Silva Pereira. Vlada je istupila u javnosti nakon što su njezini troškovi zaduživanja na financijskim tržištima poskočili na rekordno visoke razine, usprkos parlamentarnom usvajanju proračuna čiji je cilj kresanje visokog manjka. Proračun cilja na uštede u visini pet milijardi eura i kresanje proračunskog manjka s očekivanih 7,3 posto u ovoj godini, na 4,6 posto u 2011. Do 2013. trebao bi biti sveden ispod dopuštenog plafona Europske unije od tri posto. Stopa PDV-a bit će podignuta s 21 na 23 posto, plaće u javnom sektoru srezane za pet posto, mirovine zamrznute, a javna ulaganja srezana.

BRUXELLES - Europska komisija u petak je odlučila produbiti istragu o državnom spašavanju posrnule njemačke banke WestLB, temeljem sumnji da je zajmodavac primio oko tri milijarde eura nezakonite pomoći. Odluka Bruxellesa o produbljivanju istrage znači pak da 'zeleno svjetlo' najvjerojatnije ne treba očekivati tako skoro, što pojačava zabrinutosti u vezi opstanka te njemačke banke. Europska komisija "ozbiljno dvoji da je tekući plan restrukturiranja primjeren u svrhu obnove održivosti WestLB-a", kazao je europski povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia, te ustvrdio kako ne vjeruje da je WestLB posebno uspješan u izvršavanju postavljenih uvjeta.

BRUXELLES - Povjerenik Europske komisije za promet Siim Kallas istaknuo je u petak kako ne bi trebalo "paničariti" nakon otkrića paketa sa skrivenim eksplozivom u nekoliko zrakoplova, nego poduzeti odgovarajuće mjere. "Borba protiv terorizma traje vječno, a zrakoplovi ostaju najosjetljiviji cilj za takve napade, ali panika nije lijek. Moramo pronaći primjerene odgovore na te prijetnje", rekao je povjerenik Kallas. "Moramo poduzeti mjere u tijesnoj suradnji s našim partnerima, posebice sa Sjedinjenim Državama. Nema smisla razvijati različite i nekompatibilne pristupe s obje strane Atlantika za rješavanje istog problema", istaknuo je Kallas.

LONDON/FRANKFURT - Europski regulator ukazao je još prije tri mjeseca na moguće probleme s Rolls-Royceovim zrakoplovnim motorom Trent 900, ugrađenim u zrakoplov A380 avioprijevoznika Qantas Airwaysa koji je zbog kvara bio prisiljen na prinudno slijetanje u Singapuru. U naputku datiranom 4. kolovoza Europska agencija za zrakoplovnu sigurnost (EASA) upozorila je prijevoznike da dodatno provjere zrakoplovni motor Trent 900, budući da je na pojedinim dijelovima utvrdila stupanj istrošenosti materijala "iznad dopuštenih granica navedenih u knjižici letjelice“, rekao je glasnogovornik EASA-e. Izvršni direktor Qantasa Alan Joyce izjavio je da bi greška u ustroju motora mogla biti uzrokom singapurskog incidenta, a Airbusova krovna tvrtka EADS poručila je prijevoznicima koji u flotama imaju superjumbo zrakoplov A380 s ugrađenim Rolls-Royceovim motorima da ih dodatno pregledaju.

LONDON - Dolar je u petak ojačao prema ostalim ključnim valutama na međunarodnim tržištima na krilima neočekivano dobrih podataka o američkom tržištu rada u listopadu. Euro je tako oslabio prema dolaru 0,8 posto na 1,4078 dolara. Nakratko je kliznuo i na 1,4032 dolara. Izgubio je na vrijednosti i prema jenu, i to 0,4 posto, spustivši se na 114,28 jena. Dolar je pak ojačao prema japanskoj valuti 0,5 posto, na 81,13 jena. Tržišta su ugodno iznenađena, što je pomoglo rastu dolara, ocjenjuje raspoloženje na tržištima Carl Forcheski iz njujorškog ogranka Societe Generalea. Neki ulagači ipak nisu uvjereni da će ti podaci uspjeti trajnije zakočiti trend slabljenja dolara. Euro su pak pritisnule bojazni povezane s irskim prijedlogom proračuna za sljedeću godinu koji predviđa kresanje potrošnje za šest milijardi eura. Objava tog prijedloga, koji su neki analitičari proglasili nerealnim, ponovno je potaknula rast prinosa na državne obveznice rubnih članica eurozone, pa je razlika u prinosima između irskih i referentnih njemačkih 10-godišnjih državnih obveznica dosegnula najvišu razinu od uvođenja eura.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙