FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u očekivanju pomoći Irskoj indeksi snažno rastu

Autor: scvi
NEW YORK, 18. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su snažno porasli na krilima očekivanja da će Irska dobiti veliki zajam kojim će riješiti problem prezaduženih banaka.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na dobitku 91 bod, a tehnološki Nasdaq 27 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks ojačao je 11,9 bodova i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Guverner irske središnje banke izjavio je da očekuje primitak na desetke milijardi eura zajmova od europskih partnera i Međunarodnog monetarnog fonda radi pružanja pomoći uzdrmanom bankarskom sektoru i stabilizacije gospodarstva.

Dionica Bank of Ireland, izlistana na Wall Streetu, u elektroničkom predtrgovanju poskupjela je 7,9 posto, a znatno su skočili i europski burzovni indeksi.

Tako je londonski Ftse indeks ojačao 1,4 posto, na 5.773 boda. Za toliko je porastao i frankfurtski DAX, na 6.795 bodova, dok je pariški CAC skočio 2,4 posto, na 3.853 boda.

Zabrinutosti oko europske dužničke krize proteklih dana oštro su spustili cijene dionica na svjetskim burzama, pri čemu je američki S&P 500 indeks od 5. studenoga potonuo gotovo 4 posto.

„Čini se da će Europa priskočiti u pomoć bankama koje drže irske dužničke papire. To je razlog za dobro raspoloženje na europskim burzama, a i američko tržište raste na krilima toga“, ocjenjuje

John Brady, potpredsjednik MF Globala.

Ipak, napominje i da je problem prezaduženosti europskih država i dalje prisutan, što će doći u fokus investitora kad se stiša euforija oko Irske.

Od novih makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava podatak o broju Amerikanaca koji su u proteklome tjednu ostali bez posla, indeks vodećih pokazatelja te Fedov indeks poslovne aktivnosti u regiji Philadelphije.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙