FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oprez ulagača uoči početka trgovanja

Autor: scvi
NEW YORK, 10. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas bilježe tek neznatne promjene a investitori su na oprezu, procjenjujući šire implikacije dodatnog Fedova kvantitativnog popuštanja monetarne politike, a zabrinjavaju ih i prezadužene zemlje eurozone.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na dobitku 4 boda, dok je tehnološki Nasdaq pao 0,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 0,3 boda i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Nakon dvomjesečnog snažnog rasta u očekivanju odluke Feda o popuštanju monetarne politike, cijene dionica na svjetskim tržištima sada stagniraju.

Nakon Fedove odluke o kupnji državnih obveznica za 600 milijardi dolara te nakon provedenih izbora za Kongres investitori procjenjuju šire implikacije dodatnog kvantitativnog popuštanja monetarne politike, a ponovno ih zabrinjavaju i prezadužene zemlje eurozone.

„Investitori pokušavaju shvatiti Fedov potez. Imate vladu koja je u debelom dugu, a koristi 'institucionalnu ruku' za otkup duga na tržištu. To je nešto što investitori, pogotovo institucionalni ne razumiju baš najbolje“, kaže Rick Meckler, predsjednik investicijske tvrtke LibertyView Capital Management.

Dolarov indeks .DXY danas je ojačao 0,5 posto prema košarici valuta, dosegnuvši najvišu razinu od kraja listopada, dok je tečaj eura pod pritiskom zabrinutosti oko prezaduženosti pojedinih država eurozone.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava podatka o broju nezaposlenih u proteklome tjednu, dan ranije nego obično zbog sutrašnjeg praznika u SAD-u – Dana veterana. Unatoč prazniku, Wall Street će sutra raditi.

Na europskim burzama najvažniji indeksi su na gubitku zbog zabrinutosti oko dužničke krize u Irskoj. Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 0,66 posto, na 5.895 bodova, frankfurtski DAX 0,5 posto, na 6.754 boda, a pariški CAC 0,75 posto, na 3.915 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙