FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: dolar jača, cijene dionica padaju

Autor: scvi
NEW YORK, 8. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su u minusu jer je ojačao tečaj dolara, što negativno utječe na cijene sirovina, a posljedično i na cijene dionica rudarskih i energetskih kompanija.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je na gubitku 33 boda, a tehnološki Nasdaq 6 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 3,4 boda i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Tečaj dolara zadnjih nekoliko mjeseci u obrnutoj je korelaciji sa cijenama dionica.

Danas su, pak, intenzivirane kupnje dolara, koje su započele još u petak s objavom boljeg od očekivanja izvješća o zaposlenosti u SAD-u u listopadu.

Dodatno, euro je pod pritiskom prodaja zbog zabrinutosti oko prezaduženosti pojedinih država eurozone, te zbog neočekivanog pada industrijske proizvodnje u Njemačkoj u rujnu, za 0,8 posto.

Tako je tečaj dolara danas ojačao prema euru za gotovo 1 posto, pa euro stoji 1,3896 dolara.

Američka valuta poskupjela je i 0,4 posto u odnosu na britansku funtu, koja stoji 1,6115 dolara, te 0,6 posto prema švicarskom franku, pa se njime trguje po 0,9675 dolara.

U takvim uvjetima spustile su se cijene metala, kao i nafte i zlata.

„Slabljenje tečaja dolara, koje je poticalo nedavni uzlet cijena dionica, sada je zaustavljeno, pa mnogi investitori razmatraju što dalje. To, uz dobitonosne prodaje, uzrokuje pad terminskih indeksa“, kaže Andre Bakhos, direktor analitike pri Lek Securitiesu.

U nešto većem fokusu investitora dionica je Intela, nakon što su analitičari UBS-a podigli njezin investicijski rejting s 'neutralnog' na 'kupnju'. Cijena dionice Intela porasla je u elektroničkom trgovanju 1 posto, na 21,43 dolara.

Na europskim burzama jutros su uslijedile dobitonosne prodaje dionica, nakon prošlotjednih snažnih dobitaka. Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 0,26 posto, na 5.859 bodova, frankfurtski DAX 0,08 posto, na 6.748 bodova, a pariški CAC 0,11posto, na 3.91a boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙