FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi stagniraju nakon prošlotjednih rasprodaja

Autor: scvi
NEW YORK, 15. studenog 2010. (Hina) - Američki terminski indeksi danas bilježe blagi plus nakon oštrih prošlotjednih rasprodaja, no nad tržište se nadvija prijetnja dužničke krize u Irskoj.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na dobitku 2 boda, dok je tehnološki Nasdaq ojačao 11,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks ojačao je 4 boda i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Irska nije isključila mogućnost da zatraži od europskih vlasti pomoć zbog dužničke krize, iako zasad još nije poslala zahtjev za pomoć.

Posljednjih tjedana raspoloženje na burzama bilo je pod pritiskom dužničkih problema pojedinih članica eurozone, kao i očekivanja da će Kina ponovno podići kamatne stope.

Dolarov indeks .DXY porastao je danas 0,4 posto, na najvišu razinu u zadnjih šest tjedana,, a cijena nafte je poskupila 0,8 posto,

„Nakon prošlotjednih rasprodaja, na tržištu postoje i pozitivni i negativni signali – s jedne strane snažniji rast Japana, s druge i dalje prisutni problemi s dugovima u Europi“, kaže Gary Goldberg iz Financial Servicesa.

Kasnije tijekom dana očekuje se objava podatka o prometu u američkoj maloprodaji u listopadu. Ekonomisti procjenjuju da je promet u maloprodaji porastao prošlog mjeseca za 0,4 posto.

Očekuje se i objava podatka o zalihama američkih proizvođača u rujnu, kao i Empire State pregled industrijskih aktivnosti u studenome.

Od poslovnih vijesti, izdvaja se objava BHP Billitona da je odustao od neprijateljskog preuzimanja kanadske kompanije Potash, za koju je ponudio 39 milijardi dolara, budući da su regulatori odbili odobriti sporazum. Dionica Potasha pojeftinila je 3,6 posto, na 134,82 dolara u elektroničkom predtrgovanju.

Na europskim burzama cijene dionica izbrisale su ranije gubitke, ponajviše uslijed rasta cijena dionica u rudarskom sektoru. Londonski Ftse indeks trenutno je u plusu 0,32 posto, na 5.815 bodova, frankfurtski DAX 0,6 posto, na 6.775 bodova, dok je pariški u minusu 0,11 posto, na 3.863 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙