FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: vijesti iz inozemstva spustile terminske indekse

Autor: scvi
NEW YORK, 16. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su minusu uslijed zabrinutosti ulagača oko mogućeg podizanja kamatnih stopa u Kini, kao i sve složenije situacije s financijskom krizom u Irskoj.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na gubitku 73 boda, a tehnološki Nasdaq 19,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 6,6 bodova i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Ključni kineski burzovni indeks potonuo je danas 4 posto, uslijed glasina da bi kineske vlasti uskoro mogle poduzeti nove agresivne mjere radi suzbijanja inflacije.

Kineski službeni mediji navode i da kineska komisija za nacionalni razvoj i reformu, zadužena za državno planiranje, također priprema niz akcija kako bi ograničila rast cijena hrane, budući je inflacija u listopadu porasla po najvišoj stopi u zadnjih više od dvije godine.

I na ostalim azijskim burzama prevladavao je negativni sentiment, jer je danas južnokorejska središnja banka povisila ključnu kamatnu stopu s rekordno niskih 2 na 2,5 posto u nastojanju da obuzda jačanje inflacije.

Na europskim su burzama također cijene dionica oštro pale, ponajviše u rudarskom sektoru. Uz vijesti iz Kine, na raspoloženje ulagača negativno su utjecale i naznake pogoršanja dužničke krize u Irskoj.

S nestrpljenjem se danas poslijepodne očekuje sastanak ministara financija eurozone u Bruxellesu, na kojem će se pokušati iznaći način izlaska Irske iz dužničke krize, dok se tamošnja vlada opire tome pritisku te tvrdi joj pomoć ne treba jer ima dovoljno novca za financiranje javne potrošnje do srpnja sljedeće godine. Međutim, ogromni dugovi irskih banaka nagrizaju uvjerenje investitora da neće biti prisiljena objaviti moratorij na povrat dugova.

Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 1,6 posto, na 5.728 bodova, kao i pariški CAC, koji iznosi 3.800 bodova. Frankfurtski DAC na gubitku je 0,8 posto, na 6.733 bodova.

U međuvremenu, jedan od vodećih dužnosnika američke središnje banke branio je danas od sve glasnijih kritika kontroverzni Fedov plan otkupa državnih obveznica vrijedan 600 milijardi dolara, ustvrdivši da bi mogle proći godine prije nego se monetarna politika ponovno počne zaoštravati, jer neće biti lako pokrenuti brži gospodarski rast, a time i zapošljavanje.

„Izlazna strategija mogla bi biti još godinama daleko“, poručio je predsjednik njujorškog Feda William Didley u intervjuu za CNBC.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava indeksa proizvođačkih cijena i industrijske proizvodnje u listopadu u SAD-u, kao i pregleda situacije na američkom tržištu nekretnina koje Nacionalnog udruženja proizvođača kuća.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙