FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: kineska inflacija zabrinula ulagače

Autor: scvi
NEW YORK, 12. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi signaliziraju pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu, jer ulagače zabrinjava da bi kineska vlada mogla poduzeti mjere za usporavanje gospodarskog oporavka kako bi obuzdala rast inflacije.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na gubitku 53 boda, dok je tehnološki Nasdaq pao 14,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 8,99 boda i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Cijene dionica na kineskoj burzi danas su potonule za 5,2 posto, zabilježivši najveći pad u više od godinu dana, zbog zabrinutosti investitora da bi kineska vlada moga podići kamatne stope radi suzbijanja sve jače inflacije.

Posljedično, pale su i cijene sirovina. Terminska cijena nafte oslabila je 1,7 posto, i nadomak je 86 dolara, dok je cijena bakra pala 1,5 posto.

Stoga se očekuje da će se na Wall Streetu na udaru prodaja naći dionice proizvođača sirovina.

„Makroekonomski pokazatelji danas će odrediti smjer kretanja cijena dionica. Svaki put kada je Kina u proteklih godinu podigla kamatne stope, tržište dionica negativno je reagiralo“, ustvrdila je Kim Caughey, analitičarka pri Fort Pitt Capital Groupu.

Od novih makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje preliminarna objava indeksa povjerenja američkih potrošača za studeni, koji kompiliraju Reuters i Sveučilište u Michiganu. Ekonomisti procjenjuju da će taj indeks dosegnuti 69 bodova, dok je u listopadu iznosio 67,7 bodova.

Na europskim burzama cijene dionica pod pritiskom su obnovljenih zabrinutosti investitora oko problema prezaduženosti perifernih država eurozone. Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 0,15 posto, na 5.806 bodova, pariški CAC 0,96 posto, na 3.830 boda, a frankfurtski DAX 0,05 posto, na 6.719 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙