FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Urednik danskih novina odbacio mogućnost ostavke, prosvjedi nastavljeni

ZAGREB, 8. veljače 2006. (Hina) - Glavni urednik novina čije jeobjavljivanje karikatura proroka Muhameda izazvalo veliku buru usvijetu izjavio je u srijedu kako nema namjeru dati ostavku zbogcijele situacije.
ZAGREB, 8. veljače 2006. (Hina) - Glavni urednik novina čije je objavljivanje karikatura proroka Muhameda izazvalo veliku buru u svijetu izjavio je u srijedu kako nema namjeru dati ostavku zbog cijele situacije.

"Ne smatram se pozvanim razmišljati u tom smjeru", rekao je u kratkoj izjavi na web stranici dnevnika Jyllands-Postena njegov glavni urednik Carsten Juste.

Juste je to rekao nakon što je bivši ministar vanjskih poslova Uffe Ellemann-Jensen na radiju izjavio kako bi "glavni urednik koji prizna da je imao pogrešnu procjenu... morao podnijeti ostavku".

Jyllands-Posten je 30. siječnja izrazio žaljenje zato što je uvrijedio muslimane i ispričao im se zbog toga, ali i dalje braneći vlastitu odluku o tiskanju karikatura, jer se to ne kosi s danskim zakonom. Dva dana poslije Juste je izjavio kako ne bi bio objavio karikature da je mogao naslutiti kakve će biti posljedice.

Danska ministrica za zaštitu okoliša Connie Hedegaard u srijedu je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima rekla kako je objavljivanje Muhamedovih karikatura cijena demokracije.

Hedegaard je to rekla novinarima koji prate sastanak ministara za zaštitu okoliša zemalja članica UN u Dubaiju, napomenuvši kako o aferi s karikaturama neće razgovarati s vlastima UAE.

Dodala je kako Danska razumije osjećaje muslimana, ali i istaknula kako je "bit demokratskog društva u tome da političari ne mogu odlučivati o tome što se objavljuje (u medijima)".

"Svaki dan u novinama vidim karikature koje mi se možda ne sviđaju, ali tako se živ u demokraciji. To je cijena demokracije", ustvrdila je.

U međuvremenu se nastavljaju prosvjedi protiv karikatura u muslimanskom svijetu, a najkrvavije posljedice trpi ponovno Afganistan u kojem su tri osobe poginule, a dvadesetak ih je ozlijeđeno, kad je policija otvorila vatru na pobješnjelu rulju koja je pokušala nasilno upasti u američku vojnu bazu.

Incident se dogodio u gradiću Qalatu na jugu zemlje, a smrću tih triju osoba ukupan broj Afganistanaca poginulih ovog tjedna u prosvjedima zbog karikatura popeo se na deset.

Sukoba policije i prosvjednika, ali bez težih posljedica, bilo je i u Iranu nakon što se u Teheranu na udaru prosvjednika našlo veleposlanstvo Velike Britanije. Osim uzvika, prosvjednici su na zgradu veleposlanstva bacali kamenje, ali stanje pod kontrolom drži velik broj redovnih i specijalnih policajaca.

Afganistansko vrhovno vjersko vijeće pozvalo je na prestanak prosvjeda, rekavši kako bi neki nemire mogli iskoristiti za sabotažu.

"Islam kaže da je u redu prosvjedovati, ali ne i pribjegavati nasilju. To mora prestati", rekao je član Vijeća ulema Mohammed Usman. "Mi osuđujemo karikature, ali to ne opravdava nasilje. Nasilnici sramote ime islama", dodao je.

Javnom pozivu na mir preko radija i televizije pridružili su se i drugi članovi Vijeća ulema, a njihov se poziv nastavio na sličnu zajedničku izjavu UN, EU i najveće svjetske muslimanske organizacije - Organizacije islamske konferencije (OIC).

"Napadi na život i imovinu samo mogu naštetiti slici islama kao vjere koja se zalaže za mir", stoji u zajedničkoj izjavi koju su potpisali Ekhmeleddin Ihsanoglu iz OIC-a, glavni tajnik UN Kofi Annan i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Objavljivanje karikatura, ali i nasilje proizašlo iz toga, u srijedu su osudili i predstavnici muslimanske zajednice u Italiji.

Šesnaest članova Savjetodanog muslimanskog vijeća, stvorenog u rujnu ukazom talijanskog ministra unutarnjih poslova Giuseppea Pisanua i koje djeluje u sklopu tog ministarstva, "osuđuje i karikature proroka Muhameda objavljene u nekim novinama i nasilje koje je zbog toga izbilo u muslimanskom svijetu", stoji u priopćenju vijeća.

Prosvjedi protiv karikatura nastavili su se u srijedu i u većinski muslimanskom Bangladeshu. Oko tisuću prosvjednika zapalilo je dansku zastavu, ali nije bilo nasilnih sukoba.

Gnjevni muslimani prosvjedovali su u srijedu, treći dan zaredom, i u indijskom Kašmiru. U Turskoj je policija oklopnim vozilima spriječila skupinu od 500-tinjak ultraradikalnih vjernika da ne prodru do danskog veleposlanstva, nakon čega se skup mirno razišao.

Jordanski kralj Abdullah izjavio je da karikature treba osuditi, ali je odbacio sve nasilne prosvjede. Za mirne prosvjede zauzeo se u srijedu i kuvajtski parlament koji je apelirao na sve muslimane u svijetu da ne pribjegavaju nasilju naglasivši da takvi "neodgovorni činovi" štete islamu. Mirni prosvjedi održani su u srijedu i u Gruziji, inače većinski kršćanskoj državi, gdje se oko tisuću muslimanskih vjernika okupilo na demonstracijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙