FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karikature Muhameda: Arapski ministri traže od danske vlade kažnjavanje autora

TUNIS-KARIKATURE-MUHAMEDKarikature Muhameda: Arapski ministri traže od danske vlade kažnjavanje autoraTUNIS, 31. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Ministri vanjskih poslovaarapskih zemalja tražili su od danske vlade u utorak u Tunisu da"oštro kazne" autore karikatura proroka Muhameda objavljenih u jednomdanskom listu.
TUNIS, 31. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja tražili su od danske vlade u utorak u Tunisu da "oštro kazne" autore karikatura proroka Muhameda objavljenih u jednom danskom listu.

"Vijeće arapskih ministara unutrašnjih poslova oštro osuđuju uvrede islama i proroka koji su objavljeni u danskom tisku i traži od danske vlade da oštro sankcionira autore tih uvreda", kaže se u izjavi koju arapski ministri unutarnjih poslova usvojili na svom 23. zasjedanju.

Ministri su također tražili da se "to više ne ponovi".

Izjava se odnosi na niz satiričkih crteža objavljenih u rujnu 2005. u danskom dnevnom listu Jyllands-Posten pod naslovom "Muhamedova lica". Islam zabranjuje prikazivanje proroka.

Ministri sedamnaest zemalja sudjelovali su na svom redovnom zasjedanju, koji je ovog puta bio uglavnom posvećen o borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Službenu ispriku danske vlade i sudski proces protiv danskog lista koji je objavio sporne karikature u utorak je zatražio i irački premijer Ibrahim al-Jaafari.

Šef iračke vlade je to zatražio u poruci upućenoj danskoj vladi, a predanoj veleposlaniku Danske u Bagdadu, Kristianu Oldenbergu koji je pozvan u sjedište vlade.

"Osudu i nezadovoljstvo" karikaturama u danskom tisku izrazio je i veliki ajatolah Ali Sistani, poglavar šijita u Iraku. Odbor sunitskih ulema objavio je također u utorak da se pridružuje pozivima na trgovinski i diplomatski bojkot Danske ako se ne ispriča.

Danskog veleposlanika je ranije pozvao ministar vanjskih poslova Iraka Hoshayar Zebari koji je izrazio osudu vlade.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova također je pozvalo danskog veleposlanika u toj državi, Clausa Nielsena, kako bi mu uručili notu u kojoj se od vlade u Kopenhagenu zahtijeva službena isprika muslimanima u cijelom svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙