FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush podržao danskoga premijera, prosvjedi ne prestaju

ZAGREB, 7. veljače 2006. (Hina) - Američki predsjednik George Bush uutorak je telefonirao danskomu premijeru i izrazio podršku tojnordijskoj zemlji čija veleposlanstva stradavaju u nasilnimprosvjedima zbog karikatura proroka Muhameda.
ZAGREB, 7. veljače 2006. (Hina) - Američki predsjednik George Bush u utorak je telefonirao danskomu premijeru i izrazio podršku toj nordijskoj zemlji čija veleposlanstva stradavaju u nasilnim prosvjedima zbog karikatura proroka Muhameda.

"Drago mi je što vas mogu obavijestiti da me je prije samo nekoliko minuta nazvao predsjednik Bush i izrazio podršku i solidarnost s Danskom u vezi s nasiljem protiv danskih i ostalih diplomatskih misija", rekao je premijer Anders Fogh Rasmussen, prenijela je agencija Reuters.

Rasmussen je, u utorak prosvjede protiv objavljivanja karikatura Muhameda nazvao globalnom krizom i pozvao na mir. "Suočeni smo s globalnom krizom", rekao je. "To je sada nešto drugo, ne više crteži u Jyllands-Postenu", listu koji je prvi prije nekih pet mjeseci objavio sporne karikature što su izazvale nerede u muslimanskim zemljama.

Rasmussen je na konferenciji za tisak pozvao na dijalog s muslimanima u cijelom svijetu. Danska se nada, rekao je Rasmussen, da će zajednički napori cijele međunarodne zajednice riješiti konflikt.

Rasmussen je ponovio da danska vlada ne odustaje od obrane slobode mišljenja te naglasio da, unatoč različitim optužbama iz islamskih dijelova svijeta, Danska nije protuislamska zemlja. Prosvjedi proteklih dana u cijelom svijetu dobrim su dijelom posljedica krivih informacija, rekao je danski premijer. "Jednostavno nije točno da se kod nas spaljuju korani", rekao je Rasmussen aludirajući na razne glasine koje kruže islamskim zemljama. "Dezinformacije se primjerice preko SMS-poruka šire nevjerojatnom brzinom. Ne znamo točno kojim putevima, ali smo uvjereni da je sve to dobrim dijelom izrežirano i pomno organizirano", rekao je Rasmussen dodajući da su za to odgovorni radikalni vjerski fanatici.

U utorak su diljem svijeta nastavljeni masovni prosvjedi i izljevi gnjeva muslimana zbog spornih karikatura.

Tisuće Egipćana, mahom studenata, prosvjedovale su diljem Kaira i tražile bojkot danskih proizvoda i protjerivanje veleposlanika u znak odmazde za objavljivanje spornih karikatura. To je ve drugi dan velikih prosvjeda u glavnome gradu Egipta, a policija je procijenila da se prosvjednicima pridružilo oko deset tisuća ljudi, neki u u organizaciji Muslimanskoga bratstva.

"Mi nismo protiv danskoga naroda. Mi smo protiv vlade i novina, ali narod s time nema ništa", rekao je za agenciju Associated Press Suleiman Ahmed, jedan od prosvjednika.

Ni na palestinskim teritorijima gnjev ne jenjava: u utorak su markirani naoružani Palestinci izrešetali sliku danskoga premijera Rasmussena i spalili dansku zastavu na kojoj je na engleskom pisalo "Idite u pakao".

Agencija France Presse objavila je kako je nekoliko tisuća ljudi u utorak sudjelovalo u maršu ulicama Dacce, glavnoga grada Bangladeša, također u znak prosvjeda protiv karikatura uvredljivih za muslimane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙