FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijetnje zbog karikatura Muhameda

ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Dvije palestinske oružane skupinezaprijetile su u četvrtak u priopćenju da "uzimaju za metu" svakogFrancuza, Danca i Norvežana u Gazi i Zapadnoj obali, nakon što su utisku tih zemalja objavljene karikature proroka Muhameda, javio jeAFP.
ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Dvije palestinske oružane skupine zaprijetile su u četvrtak u priopćenju da "uzimaju za metu" svakog Francuza, Danca i Norvežana u Gazi i Zapadnoj obali, nakon što su u tisku tih zemalja objavljene karikature proroka Muhameda, javio je AFP.

Izdanje pariškog dnevnika France Soir koje prenosi karikature proroka Muhameda koje su izazvale buru u arapskom svijetu zaplijenjeno je u Tunisu, objavila je službena agencija TAP.

"U skladu s odredbama zakona o tisku, ministar unutarnjih poslova i lokalnog razvoja odlučio je zaplijeniti broj dnevnika s datumom 1. veljače 2006. čiji je sadržaj uvredljiv za muslimane i kleveće plemenitog proroka", priopćuje TAP.

Ministri unutarnjih poslova 22 arapske zemlje, okupljeni u utorak u Tunisu, osudili su to objavljivanje i zatražili sankcije.

DANSKA POZIVA MUSLIMANE DA SMIRE STVAR

Danske su vlasti pozvale predstavnike svoje muslimanske zajednice da sudjeluju u posjetu Bliskome istoku kako bi smirili reakciju na strip u rujnu objavljen u danskim novinama, u kojem je prorok Muhamed prikazan kako terorist, objavile su u četvrtak saudijske novine Arab News, javlja dpa.

Fatih Alev, danski imam, kaže kako je premijer Anders Fogh Rassmusen izrazio želju da danska muslimanska zajednica pomogne u ovoj situaciji.

"Od nas je zatraženo da razjasnimo kako vlada nema utjecaja na medije", rekao je Alev za Arab News.

Prema Alevovim riječima, muslimani su uspjeli Danskoj poslati poruku bojkotom danskih proizvoda koji je već utjecao na gospodarstvo.

"Sad je vrijeme da se razjasni da novine koje su se ispričale zbog objavljivanja stripa nisu bile svjesne koliko je to pitanje muslimanima važno", rekao je i naglasio činjenicu da je danska vlast bez utjecaja na medije.

Alev je opovrgnuo i vijest da će se na glavnome trgu u Kopenhagenu spaljivati Kuran, muslimanska sveta knjiga.

"SMS-om i e-mailom kolaju glasine, a njima ne treba vjerovati", rekao je danski imam i dodao kako je danska policija u srijedu izdala priopćenje kojim upozorava da će uhititi svaku skupinu ili pojedinca koji planira bilo kakvo rasističko djelo.

VLASNIK FRANCE SOIRA OTPUSTIO UREDNIKA ZBOG KARIKATURA MUHAMEDA

Vlasnik francuskog dnevnika France Soir, francusko-egipatski poslovni čovjek Raymond Lakah otpustio je predsjednika i direktora izdanja Jacquesa Lefranca nakon što je list u srijedu objavio karikature proroka Muhameda preuzevši ih iz danskoga dnevnika Jyllands-Posten.

U priopćenju objavljenom u srijedu Lakah kaže da je "odlučio smijeniti Jacquesa Lefranca s dužnosti glavnoga urednika u znak dubokog poštivanja religije i uvjerenja svakoga pojedinca".

Lakah se ispričao muslimanskoj zajednici i svakoj osobi koja je mogla biti šokirana.

France Soir dosad je jedini u Francuskoj objavio 12 karikatura proroka Muhameda s naslovom "Da, imamo pravo objaviti karikaturu Boga", a uredništvo je pojasnilo da nije imalo nikakvih rasističkih namjera niti ikakvih želja poniziti neku zajednicu.

Popularni France Soir, koji je 60-tih godina bio prvi francuski list s nakladom od 1,3 milijuna primjeraka od listopada je u velikim teškoćama i traži kupca, a naklada mu je spala na 45.000 primjeraka.

Urednik Jacques LeFranc kazao je da je htio posvjedočiti o slobodi medija i pokazati solidarnost s danskim kolegama koji su karikature objavili u rujnu a ovih su dana suočeni s lavinom nezadovoljstva koje je izbilo nakon što su se danske vlasti odbile ispričati predstavnicima arapskih zemalja prošloga tjedna. Danska vlada opravdala se da ona ne može utjecati na slobodu medija pa iako se ako se Jyllands-Posten u međuvremenu ispričao, gnjev se proširio arapskim zemaljam uz povlačenje diplomata iz Danske te bojkot danskih proizvoda i paljenje njezine zastave.

KARIKATURE OBJAVIO I NORVEŠKI DNEVNIK

I kršćanski norveški list Magazinet objavio je satirične karikature, preuzevši ih od danskog dnevnika. Nakon što se našao u središtu polemike, list je u utorak izrazio "žaljenje" ali se nije ispričao muslimanima.

Glavni urednik dnevnika Magazinet, Vebjoern Selbekk, "žali ako su crteži uvrijedili muslimane", stoji u tekstu objavljenom u izdanju na internetu.

Selbekk, međutim, pojašnjava da cilj reprodukcije nije bio "provocirati" te da je ona bila opravdana u ime slobode izričaja.

Povjerenstvo Ujedinjenih naroda za ljudska prava najavilo je istragu karikatura kako bi utvrdilo ima li u njima rasizma i vrijeđaju li vjerske osjećaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙