FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Danski list se ispričao zbog objave karikatura proroka Muhameda

KOPENHAGEN, 30. siječnja 2006. (Hina/AP) - Danski list je u ponedjeljakobjavio ispriku muslimanima zato što je objavio karikature prorokaMuhameda koje su izazvale bijes u islamskom svijetu.
KOPENHAGEN, 30. siječnja 2006. (Hina/AP) - Danski list je u ponedjeljak objavio ispriku muslimanima zato što je objavio karikature proroka Muhameda koje su izazvale bijes u islamskom svijetu.

Crteži "nisu kršili danski zakon no, nedvojbeno su uvrijedili mnoge muslimane kojima se zbog toga želim ispričati", poručio je Carsten Juste, glavni urednik lista Jylland-Posten, u izjavi objavljenoj na web stranicama lista.

Premda su karikature objavljene u rujnu, bijes u muslimanskim zemljama se raširio ovoga mjeseca i doveo do bojkota danskih proizvoda. Saudijska Arabija i Libija povukle su zbog karikatura svoje veleposlanike iz Kopenhagena.

Zamaskirani i naoružani napadači nakratko su zauzeli ured Europske unije u Gazi prosvjedujući radi objavljenih crteža, a lokalne namještenike danskog proizvođača mliječnih prozvoda Arla u Saudijskoj Arabiji su prebili gnjevni kupci. Arla je objavila da je bojkot njezinih proizvoda na Bliskom istoku gotovo potpun.

Danski Crveni križ je evakuirao dvojicu zaposlenika iz Gaze i jednog iz Jemena nakon što su primili prijetnje smrću.

Danski premijer Anders Fogh Rasmussen pozdravio je ispriku Jylland-Postena, ali se osobno nije ispričao. "Danska se vlada ne može ispričavati u ime danskih listova. Tako stvari ne funkcioniraju i to smo objasnili arapskim zemljama. Vlada ne uređuje neovisne medije", rekao je Rasmussen.

Jylland-Posten, najtiražniji danski list, u rujnu je objavio 12 stripova, uključujući i onaj koji prikazuje proroka Muhameda s bombom u turbanu. Islam smatra da su slike proroka uvredljive, a karikature bogohulne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙