FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni spor oko karikatura proroka Muhameda se zahuktava

KOPENHAGEN/ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Međunarodni spor okostripa u kojem je prorok Muhamed prikazan kao terorist zahuktao se učetvrtak nakon što su još neki europski dnevnici objavili danskekarikature Muhameda, a muslimanski svijet pojačao svoj pritisak da ihu tome zaustavi, javljaju svjetski mediji.
KOPENHAGEN/ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Međunarodni spor oko stripa u kojem je prorok Muhamed prikazan kao terorist zahuktao se u četvrtak nakon što su još neki europski dnevnici objavili danske karikature Muhameda, a muslimanski svijet pojačao svoj pritisak da ih u tome zaustavi, javljaju svjetski mediji.

Danski dnevnik Jyllands Posten krajem rujna prošle godine objavio je sporne karikature proroka Muhameda koje islamski svijet smatra uvredljivima. Njihovo objavljivanje izazvalo je diplomatsku krizu, međunarodnu ljutnju i žestoku raspravu o granicama slobode izražavanja.

Sporne karikature su objavile francuske novine France Soir, njemačke Die Welt, talijanske Corriere della Sera i La Stampa, španjolski katalonski dnevnik El Periodico. U četvrtak su im se pridružile švicarske novine Le Temps i La Tribune de Geneve, kao i mađarske novine Magyar Hirlap.

Iranska vlada pozvala je u srijedu na razgovor veleposlanika Austrije, zemlje koja trenutačno predsjeda EU-om, kako bi izrazila prosvjed zbog tih karikatura.

Prema IRNI, Iran je izrazio "veliko nezadovoljstvo" zbog toga što se vrijeđanje proroka Muhameda proširilo iz Danske na druge zemlje EU-a. To bi moglo imati "ozbiljne posljedice" za buduće odnose između Europske unije i islamskog svijeta.

Austrijski veleposlanik Michael Stigelbauer je, kako prenosi IRNA, izrazio "duboko žaljenje" zbog te afere i obećao je da će prenijeti iranski prosvjed svojoj vladi kao i drugim vladama EU-a.

U međuvremenu je norveška vlada objavila u četvrtak da zatvara svoj ured na Zapadnoj obali zbog prijetnji koje su uputile dvije naoružane palestinske skupine Norvežanima, Francuzima i Dancima.

Objavljivanje karikatura proroka Muhameda u europskim novinama, moglo bi pojačati bojkot danskih proizvoda, koji se već provodi, rekao je danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller za finacijski dnevnik Boersen.

"Može se očekivati da će se bojkot dalje širiti. Još ima zemalja koje još nisu zauzele stav o tom pitanju...a sada su zemlje kao što su Francuska, Njemačka i Austrija objavile te crteže", kazao je on dodavši da bi to moglo doliti ulje na vatru.

Danska tvrtka Arla Foods, jedan od najvećih mliječnih proizvođača, bilježi gubitke u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu gdje su njihovi proizvodi uklonjeni sa polica trgovina. Inače, Arla Foods samo na Bliskom istoku ostvaruje godišnji prihod od 3 milijarde DKK, sto odgovara hrvatskim kunama. Najveći lanac bolnica u Saudijskoj Arabiji prestao je naručivati farmaceutske proizvode danskog proizvođača Novo Nordiska, a neke su ljekarne u toj zemlji zatražile povlačenje danskih lijekova.

Eskalacija afere s karikaturama proroka Muhameda objavljenim u danskom tisku šteti danskom izvozu i odnosima s mnogim muslimanskim zemljama, ocijenili su u Kopenhagenu danski gospodarstvenici i analitičari.

U Danskoj inače živi nešto manje od 200 tisuća Muslimana, uglavnom iz Turske, Saudijske Arabije, Somalije, Palestine te Bosne i Hercegovine. Islam je u Danskoj nakon protestanata druga najzastupljenija vjerska skupina.

Danski dnevnik ispričao se zbog objavljivanja karikatura, ali ta isprika nije imala snažnijeg odjeka u arapskom svijetu. TV postaja Al-Jazeera provela je istraživanje javnog mišljenja i od 16.000 anketiranih ljudi njih 87 posto smatra da isprika dnevnika JP-a nije dovoljna da zaustavi prosvjede i bojkot danskih proizvoda u muslimanskim zemljama.

Oko 300 Sirijaca održalo je u četvrtak miran sit-in prosvjed ispred danskog veleposlanstva u Damasku zbog spornih crteža. Prosvjednici su nosili plakate na kojima se poziva na bojkot danskih proizvoda sve dok se Danska službeno ne ispriča. Također su tražili pokretanje sudskog postupka protiv Jyllands-Postena.

U međuvremenu je i Afganistan snažno osudio objavljivanje karikatura proroka Muhameda u europskim novinama i priopćio da će to sigurno pokušati iskoristiti ekstremisti.

U obližnjem Pakistanu oko 400 učenika učenika islamskih škola palilo je francuske i danske zaustave u gradu Multanu u znak prosvjeda zbog objavljivanja karikatura.

Islam zabranjuje prikazivanje proroka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙