FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Kvaternikov "Hrvatski glavničar" i Veseličina studija o Kvaterniku

ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Pretisak "Hrvatskoga glavničara"Eugena Kvaternika i znanstvena studija "Ekonomski ogledi i poglediEugena Kvaternika" Vladimira Veselice, objavljeni u zajedničkojknjizi, predstavljeni su danas na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.
ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Pretisak "Hrvatskoga glavničara" Eugena Kvaternika i znanstvena studija "Ekonomski ogledi i pogledi Eugena Kvaternika" Vladimira Veselice, objavljeni u zajedničkoj knjizi, predstavljeni su danas na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

O knjizi su govorili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, akademik Vladimir Stipetić, dekan i profesor zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta Ivan Lovrinović i Silvije Orsag te autor.

"Kvaternik je kao i Starčević smatrao da se na temelju hrvatskoga državnog prava političkim putem može doći do samostalnosti", rekao je Mesić dodavši kako političkim putem to ipak nije bilo moguće, pa se Kvaternik odlučio za revoluciju.

Mesić smatra kako se aktualnost Kvaternikove knjige očituje i u njegovu pozivu za uključivanjem Hrvatske u svjetsko gospodarstvo.

"Tu je naš interes u priključivanju Europskoj uniji i regionalnoj suradnji sa susjednim zemljama", rekao je.

Veselica je majstorski obradio tu gigantsku ličnost hrvatske povijesti, ocijenio je Stipetić, dodavši kako je Kvaternik svoj san o Hrvatskoj gradio na prirodnim bogatstvima koja nam je Bog dao. Još tad je uvidio kako korist u Hrvatskoj ubiru tuđinci, dodao je.

Orsag smatra kako je Kvaternikova knjiga dobra podloga za razvoj i uporabu domaćega novčarskog nazivlja.

"Kvaternik u knjizi snažno naglašava značenje ljudskoga uma kao kapitala", podsjetio je Lovrinović, dodavši kako je Veselica u knjizi napravio "impresivan ogled o Kvaternikovu djelu".

Veselica je pozvao dekana da posmrtno Eugenu Kvaterniku dodijeli počasni doktorat Ekonomskoga fakulteta.

Prigodne glazbene skladbe u pratnji Stjepana Mihaljinca izveo je bariton Miroslav Živković te sastav Najbolji hrvatski tamburaši.

Knjigu Eugena Kvaternika "Hrvatski glavničar" sa studijom Vladimira Veselice "Ekonomski ogledi i pogledi Eugena Kvaternika" objavili su u sunakladništvu zagrebački Ekonomski fakultet, Hrvatsko društvo ekonomista, Inženjerski biro i nakladnička kuća Dom i svijet.

Kvaternikov "Hrvatski glavničar" prvi je put objavljena 1863. u Zagrebu.

Vladimir Veselica je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙