FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sloveniji se otvara pitanje "tranzicijskih tajkuna"

LJUBLJANA,31. siječnja(Hina) - Replika premijera Janeza Janše uparlamentu i više članaka koje u zadnje vrijeme objavljuje slovenskitisak blizak vladi pokazuje da će se aktualizirati pitanje tzv."tranzicijskih bogataša" i netransparentnih odnosa u privatizaciji iz90-ih godina, kada su svi Slovenci dobili tzv. vlasničke certifikatekoji su većinom završili u ovlaštenim investicijskim tvrtkama(PID-ovima), čiji su upravitelji danas uglavnom njihovi većinskivlasnici.
LJUBLJANA,31. siječnja(Hina) - Replika premijera Janeza Janše u parlamentu i više članaka koje u zadnje vrijeme objavljuje slovenski tisak blizak vladi pokazuje da će se aktualizirati pitanje tzv. "tranzicijskih bogataša" i netransparentnih odnosa u privatizaciji iz 90-ih godina, kada su svi Slovenci dobili tzv. vlasničke certifikate koji su većinom završili u ovlaštenim investicijskim tvrtkama (PID-ovima), čiji su upravitelji danas uglavnom njihovi većinski vlasnici.

Ljubljansko "Delo" u utorak je objavilo prilog o Mariborčaninu Darku Horvatu (39), jednom od najbogatijih ljudi u Sloveniji i suvlasniku Aktiva grupe koja se razvila iz nekadašnjeg PID-a, a u međuvremenu je prenijela svoje poslovanje u Nizozemsku, Veliku Britaniju i Izrael.

Grupa se obogatila otkupom vlasničkih certifikata i dionica od malih dioničara po nižim cijenama u Sloveniji, kasnije je sudjelovala u privatizaciji u BiH, a kupila je i 18,3 posto dionica srpskog Hemofarma. Nije međutim uspjela Horvatova namjera da preuzme Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), drugu najveću banku u Sloveniji, a početkom ove godine došao je u središte pozornosti nakon pokušaja da od 73.000 malih dioničara Aktive otkupi njihove dionice kako bi smanjio operativne troškove za oko 200 milijuna eura. Taj je pokušaj izazvao kontroverze i zbog pogrešne obavijesti malim dioničarima da će morati platiti porez na ponuđenu otkupnu cijenu, pa je akcija za sada zaustavljena.

Poslovni imperiji poput Aktiva grupe stvarani su u vrijeme prijašnjih vlada kad mali dioničari nisu mogli biti zaštićeni jer se odgovarajuće institucije nisu usuđivale reagirati, navodi "Delo", koje dodaje da bi vlasti sada trebale stupiti u akciju i zaštititi preostale male dioničare od vlasnika koncentriranog kapitala kako bi za obećane dionice u nekadašnjoj društvenoj imovini dobili "barem pravednu odštetu".

Premijer Janša u ponedjeljak je, na optužbe zastupnika lijevih oporbenih stranaka da njegova vlada pokušava privatizirati zdravstveno osiguranje i da je podržavala privatizaciju tvrtke "Vzajemna" koja ubire sredstva za dopunsko zdravstveno osiguranje, replicirao tvrdnjom da je zakonske pretpostavke da se to izvede prihvatila sadašnja vlada sa svojim kadrovima, među kojima se mnogi od "tranzicijskih tajkuna" još uvijek nalaze u raznim nadzornim odborima tvrtki i institucija s vlasničkim udjelom države.

Janša je za "tranzicijske tajkune" koji su se obogatili otkupom dionica od malih dioničara po niskim cijenama rekao da su bili bliski bivšoj stranci na vlasti, odnosno Liberalnim demokratima Slovenije (LDS).

Sadašnja državna tužiteljica Barbara Brezigar u jednoj je raspravi o privatizaciji u Sloveniji, vođenoj pred parlamentarne izbore 2004. godine na kojima je Janšina koalicija osvojila vlast, rekla da su slovenska poduzeća nastala iz PID-ova svoje poslovanje prenijela u inozemstvo kako bi izbjegla kontrolu i pojačani nadzor u Sloveniji.

Poslovni list "Finance" navodi da je Horvat na Međunarodnom ekonomskom forumu u Davosu inače postao drugi Slovenac na popisu više od 400 mladih menadžera kojima je dodijeljen laskavi naslov "Young World Leader".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙