FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikatima neprihvatljiv Program privatizacije društava HŽ-a

ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Devet sindikata koji djeluju uHrvatskim željeznicama (HŽ) ocijenilo je danas neprihvatljivim Programi dinamiku privatizacije ovisnih društava HŽ-a, koji im je dostavilaUprava, jer se, tvrde, značajno razlikuje od verzije koju su Uprava isindikati potpisali 22. rujna 2005.
ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Devet sindikata koji djeluju u Hrvatskim željeznicama (HŽ) ocijenilo je danas neprihvatljivim Program i dinamiku privatizacije ovisnih društava HŽ-a, koji im je dostavila Uprava, jer se, tvrde, značajno razlikuje od verzije koju su Uprava i sindikati potpisali 22. rujna 2005.

Program u konačnoj verziji je, navode, nepovoljniji za radnike društava i radnike matice HŽ, bitno su smanjene socijalne klauzule, a radnicima ovisnih društava i HŽ-a oduzeto je pravo na kupnju dionica s popustom.

Sindikati u pismu Upravi HŽ-a i resornom ministru Božidaru Kalmeti najavljuju da će, ukoliko Uprava HŽ-a takav program donese te sklopi ugovore s Hrvatskim fondom za privatizaciju, pristupiti organiziranju javnog prosvjeda i štrajka, "s ciljem upozoravanja javnosti da Vlada RH pristaje na ulimatume Svjetske banke i to protiv interesa svojih građana, ovaj put na štetu radnika HŽ-a i ovisnih društava".

Prije donošenja Programa i sklapanja ugovora s HFP-om, sindikati traže hitan sastanaka s ministrom Kalmetom o privatizaciji društava HŽ-a.

Proces organizacijskog restrukturiranja HŽ-a i podjela na četiri društva za pojedina poslovna područja, sukladno Zakonu o podjeli HŽ-a kojeg je Hrvatski sabor donio na sjednici 15. prosinca, moraju biti završeni do kraja lipnja ove godine. Riječ je o četiri nova društva u kojima će biti obuhvaćeni poslovi upravljanja, održavanja i izgradnje željezničke infrastrukture, prijevoza putnika, prijevoza tereta te vuče vlakova.

Uprava HŽ-a izvijestila je 5. siječnja da je utvrdila hodogram aktivnosti, po kojima bi do kraja siječnja trebalo odrediti nazive društava i sadržaj njihove djelatnosti, do 20. veljače sastaviti popis imovine koja čini javno dobro kao i popis ostale imovine, do 24. ožujka podijeliti imovinu te radnike raspodijeliti u nova društva, odnosno do kraja ožujka predložiti odluku o podjeli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙