FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: brža privatizacija banaka uvjet za pomoć EBRD-a

LJUBLJANA, 17. siječnja 2005. (Hina) - Brži tempo privatizacijenajvećih slovenskih banaka jedan je od uvjeta suradnje Europske bankeza obnovu i razvoj (EBRD) sa slovenskom vladom o kreditiranjuprojekata kao što je rizični fond za mala i srednja poduzeća ifinanciranje cestogradnje te željezničke infrastrukture, ali i sanajvećim slovenskim kompanijama koje imaju ambicije jačeg nastupa natržištima jugoistočne Europe.
LJUBLJANA, 17. siječnja 2005. (Hina) - Brži tempo privatizacije najvećih slovenskih banaka jedan je od uvjeta suradnje Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sa slovenskom vladom o kreditiranju projekata kao što je rizični fond za mala i srednja poduzeća i financiranje cestogradnje te željezničke infrastrukture, ali i sa najvećim slovenskim kompanijama koje imaju ambicije jačeg nastupa na tržištima jugoistočne Europe.

To je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od utorka kazao predsjednik Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Jean Lemierre.

Na pitanje da li Nova Ljubljanska banka (NLB) može računati na potporu EBRD-a u svom širenju na jugoistočnu Europu Lemierre je odgovorio "naravno, spremni smo je podržati u njezinu razvoju u regiji".

No, Lemierre je dao do znanja da nije zadovoljan dosadašnjim tempom privatizacije slovenskih banaka o čemu u koalicijskoj vladi premijera Janeza Janše postoje različita gledanja.

"Novoj Ljubljanskoj banci jako bi pomoglo ako Slovenija donese prave odluke o partnerstvu s KBC-om", rekao je Lemierre, dodajući da se nada kako će doći do dogovora s tom belgijskom bankarsko-osiguravateljskom korporacijom koja je 2002. godine kupila 34 posto NLB-a s opcijom da od ove godine može povećavati svoj udio.

"Želimo efikasnu NLB jer je to vrlo važna slovenska banka i nadamo se sporazumu između KBC-a i vlade", dodao je Lemierre.

Najavio je kako je EBRD spremna s preuzimanjem manjeg dijela dionica sudjelovati i u privatizaciji Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), ali uz uvjet da se odredi model privatizacije i modernizacije banke, ukoliko se od nje želi napraviti regionalnu banku kako to planira slovenska vlada.

Direktor EBRD-a potvrdio je da je prilikom nedavnog posjeta Sloveniji razgovarao s premijerom Janezom Janšom i ministrom financija Andrejem Bajukom o mogućnosti podrške slovenskom fondu za pomoć malim i srednjim poduzećima u koji bi EBRD financirala između 20 i 40 milijuna eura zajedno sa još nekim privatnim partnerima.

(Hina) xfl yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙