FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenija nema potrebe pretjerano reagirati na hrvatske poteze

LJUBLJANA, 12. siječnja 2006. (Hina) - Slovenija je u pitanje granicena moru podcijenila hrvatski nacionalizam, ocjenjuje ljubljansko Delou četvrtak te dodaje da Slovenija ipak ne bi trebala pretjerivati usvojim reakcijama na hrvatske poteze.
LJUBLJANA, 12. siječnja 2006. (Hina) - Slovenija je u pitanje granice na moru podcijenila hrvatski nacionalizam, ocjenjuje ljubljansko Delo u četvrtak te dodaje da Slovenija ipak ne bi trebala pretjerivati u svojim reakcijama na hrvatske poteze.

Saša Vidmajer u svom komentaru od četvrtka primjećuje da su u odnosima Slovenije i Hrvatske prisutne "fanfare nacionalizma i šarm populizma", a slovenska vlada ne bi trebala pretjerano reagirati na hrvatske poteze u vezi s određivanjem raznih zona na moru.

"Slovenija je podcijenila hrvatski nacionalizam. Nije vodila računa da država koja je bila u ratu za teritorij ne pristaje na kompromise na moru. Ali, u svakom slučaju nije Slovenija ta kojoj se treba žuriti. Nije Slovenija ona strana na koju vrši pritisak neriješeni dossier otvorenih pitanja", navodi vanjskopolitička komentatorica slovenskog dnevnog lista.

"Izvorni grijeh" slovensko-hrvatskih sporenja na moru je, navodi Vidmajer, u ekološko-ribolovnoj zoni koju je prije nekoliko godina proglasio hrvatski Sabor, a bivša je vlada premijera Ropa i sama na to pretjerano reagirala prijeteći Hrvatskoj prestankom potpore u pregovorima s Europskom unijom "iako je prije toga dobila europska upozorenja da ne ide daleko.

"U sporu između članice i nečlanice Europska unija u pravilu se postavlja na stranu članice, ali bez obzira na to Europa ne podržava sporove", piše Vidmajer, dodajući da je slovenska strana ipak "neracionalno" počela Hrvatskoj "vraćati milo za drago".

Ljubljansko "Delo" u jednom od komentara u četvrtak kritizira i zastupnika liberalnih demokrata (LDS) Marka Pavlihe zbog najava da će se susresti sa zastupnicom HSLS-a u Saboru Đurđom Adlešić.

"Čini se da je Pavliha dopustio da ga dovedu na tanak led jer se može očekivati da će ga HSLS iskoristiti za obračun sa Slovenijom", napominje u komentaru Rok Kajzer koji tvrdi da se HSLS i u prijašnjoj hrvatskoj vladi "isticao" po zaoštravanju odnosa sa Slovenijom i da bi Pavliha "sam morao presuditi" koliko je dobro da se odazove na sastanak "koji će posredno koristiti hrvatskoj vladi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙