FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačke vlasti spriječile odlazak poznatog neonacista na konferenciju u Iran

BERLIN, 31. siječnja 2006. (Hina) - Najpoznatijem njemačkom neonacistuHorstu Mahleru (Nacionaldemokratska stranka Njemačke, NPD) oduzeta jeputovnica kako bi mu bio spriječen odlazak na najavljenu konferencijuo holokaustu koja bi se u organizaciji iranskog predsjednika MahmudaAhmedinedžada trebala održati u Teheranu, javlja u utorak dnevnik "DieWelt".
BERLIN, 31. siječnja 2006. (Hina) - Najpoznatijem njemačkom neonacistu Horstu Mahleru (Nacionaldemokratska stranka Njemačke, NPD) oduzeta je putovnica kako bi mu bio spriječen odlazak na najavljenu konferenciju o holokaustu koja bi se u organizaciji iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada trebala održati u Teheranu, javlja u utorak dnevnik "Die Welt".

"Sudjelovanje Horsta Mahlera na ovoj konferenciji moglo bi u velikoj mjeri naškoditi međunarodnom ugledu Njemačke", stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova savezne pokrajine Brandenburg, koje je Mahleru na šest mjeseci oduzelo putovnicu.

"Mahler je uvjereni antisemit i krivotvoritelj povijesti i može se očekivati da će svoja protuustavna stajališta iznositi i na najavljenoj konferenciji", zaključuje se u priopćenju.

Mahler je nedavno iranskom dnevniku "Teheran Times" dao intervju u kojem je, slično kao i Ahmedinedžad, nijekao postojanje holokausta.

"Holokaust se nikada nije dogodio. On je najveća povijesna laž", izjavio je Mahler.

Vodeći njemački političari pozdravili su odluku brandenburškog ministarstva unutarnjih poslova.

"Svojim istupima Mahler bi ugrozio interese Njemačke", izjavio je unutarnjopolitički glasnogovornik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Dieter Wiefelspuetz.

Sedamdesetogodišnjem odvjetniku Mahleru, koji je, prije nego što je prešao u tabor radikalne desnice, sedamdesetih godina pravno zastupao radikalno lijeve teroriste RAF-a, već je jednom oduzeta putovnica kako bi mu bio spriječen odlazak u spomen područje Auschwitz.

Nijekanje holokausta se u Njemačkoj smatra kažnjivim djelom za koje je predviđena zatvorska kazna do pet godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙