FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bundestag odao počast žrtvama holokausta

BERLIN, 27. siječnja 2006. (Hina) - Njemački parlament Bundestagobilježio je u petak svečanom sjednicom međunarodni dana žrtavaholokausta te je tom prilikom pozvano na potrebu daljnjeg sučeljavanjas nacističkom prošlošću Njemačke.
BERLIN, 27. siječnja 2006. (Hina) - Njemački parlament Bundestag obilježio je u petak svečanom sjednicom međunarodni dana žrtava holokausta te je tom prilikom pozvano na potrebu daljnjeg sučeljavanja s nacističkom prošlošću Njemačke.

"Mi moramo, mi želimo i mi ćemo i dalje biti spremni učiti od vlastite prošlosti", izjavio je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert (Kršćansko demokratska unija CDU).

Predsjednik Bundestaga je, obraćajući se okupljenima, među ostalima i njemačkom predsjedniku Horstu Koehleru i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel (CDU), upozorio na potrebu održavanja sjećanja na zločine počinjene tijekom nacionalsocijalističkog režima.

"U našoj zajedničkoj odgovornosti leži da se Auschwitz nikada više ne ponovi", zaključio je Lammert.

Predsjednik Bundestaga istodobno je kritizirao najnovije ispade iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada koji je nedavno u više navrata holokaust nazvao "bajkom" i izmišljotinom. Te su riječi u Njemačkoj primljene "s ogorčenjem", izjavio je Lammert te zaključio da to pokazuje kako je dan sjećanja na žrtve holokausta nužan i to "ne samo Nijemcima".

I ministar vanjskih poslova Frank - Walter Steinmeier (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je upozorio na to da holokaust "zauvijek mora ostati dijelom njemačke povijesti".

Na današnji dan, koji je od 1996. u Njemačkoj i službeni dan odavanja počasti žrtvama holokausta, 1945. godine je sovjetska vojska oslobodila koncentracijski logor Auschwitz - Birekenau.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙