FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemorativna akademija u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta

ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Komemorativna akademija u povoduMeđunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta održana je danas uZagrebu u organizaciji Hrvatsko-izraelskoga društva (HID) i Udruge BetIsrael (Kuća Izraela) kojoj su, među ostalima, nazočili hrvatskipredsjednik Stjepan Mesić te izraelski veleposlanik u Hrvatskoj ShmuelMeirom.
ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Komemorativna akademija u povodu Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta održana je danas u Zagrebu u organizaciji Hrvatsko-izraelskoga društva (HID) i Udruge Bet Israel (Kuća Izraela) kojoj su, među ostalima, nazočili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Shmuel Meirom.

Na početku komemorativne akademije nastupio je mješoviti pjevački zbor "Lira" koji više od pola stoljeća njeguje židovske i hrvatske napjeve.

Predsjednik HID-a Mihael Montiljo, voditelj Lire, predložio je da se svi zajedno uključimo u obnovu zagrebačke sinagoge vodeći se pri tomu dobrim primjerom Njemačke.

Rekavši da se holokaust i njegove žrtve ne smiju zaboraviti te da je edukacija najbolji način da se to postigne, Montiljo je istaknuo da bismo u Hrvatskoj trebali moblilizirati sve snage kako bi naša zemlja postala primjerom suživota i tolerancije.

O holokaustu su govorili i rabin Kotel Da-Don koji je održao i molitvu za mrtve (kadiš), povjesničar Ivo Goldstein i novinarka Jasminka Domaš.

Rabin Da-Don izrazio je zadovoljstvo što se u Hrvatskoj obnavljaju sinagoge, spomenuvši kako je u četvrtak bio na jednom takvom događaju u Rijeci.

Iskustvo holokausta trebalo bi, istaknuo je, biti univerzalna poruka protiv rasizma bilo kojega oblika, primjerice, kao danas uperena protiv muslimana u Europi ili crnaca u SAD-u. Židovi bi, smatra, trebali biti predvodnici te borbe kako bi doista bili "svjetlo narodima".

Ivo Goldstein podsjetio je da je tijekom holokausta u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini stradalo između 75 i 80 posto članova židovske zajednice.

U prošlome stoljeću koje nažalost doista možemo nazvati stoljećem genocida ipak ni jedan po svojoj dugotrajnosti i sustavnosti nije bio tako strašan kao onaj nad Židovima, istaknuo je.

Jasminka Domaš smatra pak da Židovi danas trebaju preuzeti odgovornost za suživot.

(Hina) xipet ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙