FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet se sjeća holokausta

ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Svijet se u petak prisjećaholokausta i obilježava 61. godišnjicu oslobađanja zatvorenika izkoncentracijskoga logora Auschwitza.
ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Svijet se u petak prisjeća holokausta i obilježava 61. godišnjicu oslobađanja zatvorenika iz koncentracijskoga logora Auschwitza.

U Poljskoj je premijer povodom Međunarodnog dana povodom sjećanja na holokaust Kazimierz Marcinkiewicz položio vijenac i poklonio se pred glavnim spomenikom za oko milijun i pol ljudi koji su umrli u Auschwitzu. S Marcinkiewiczem je bio izraelski veleposlanik u Poljskoj, predstavnici preživjelih logoraša i židovske zajednice.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je povodom dana obilježavanja uspomene na holokaust da se svijet mora suprotstaviti onima koji holokaust niječu, prenosi BBC. "Nijekanje holokausta djelo je zadrtih ljudi, te lažne tvrdnje moramo odbaciti, ma kada i ma gdje se dogodile i ma čije one bile", kaže se u priopćenju Kofija Annana.

Bio je to jedan od mnogih današnjih komentara svjetskih državnika na nedavne protuizraelske izjave iranskoga predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. Više je svjetskih čelnika izdalo priopćenjea kojima odbijaju Ahmadinedžadove izjave o tome kako Izrael treba nestati s lica zemlje, te o tome kako je holokaust, ubojstvo šest milijuna Židova, zapravo mit.

U Njemačkoj je predsjednik parlamenta Norbert Lammert upozorio na opasnost od antisemitizma i izjavio kako lekcija holokausta mora utjecati na nacionalne politike, misleći pritom na riječi iranskoga predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, javlja agencija Associated Press.

Glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis u Strasbourgu je u petak rekao kako treba djelovati protiv antisemitizma, prenosi France Presse. "Trebamo djela, a ne riječi", rekao je u priopćenju objavljenom u Strasbourgu povodom 61. godišnjice oslobođenja Auschwitza.

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany sudjelovao je u petak u parlamentu na obilježavanju prvoga Međunarodnoga dana sjećanja na holokaust i izjavio kako je prva dužnost svih zajednica i svih zemalja obrana svojih članova, objavila je mađarska novinska agencija MTI.

Prema njegovim riječima, treća mađarska republika temelji se na opredijeljenosti i uvjerenosti da slobodu, jednakost i zajedničke vrijednosti društva moraju štititi, a pojedincima pomagati i poticati ih na očuvanje i jačanje vlastita identiteta.

Mađarski predsjednik Laszlo Solyom rekao je da je u zadnjih pola stoljeća holokaust postao simbolom svih vrsta genocida. "Holokaust je upozorenje svim ljudima svih vremena na opasnosti mržnje, nesnošljivosti, rasizma i predrasuda", rekao je.

Holokaust Drugoga svjetskog rata u kojem su nacisti ubili milijune Židova, bio je "strašno razdoblje s kojim se ništa u povijesti ne može mjeriti", priopćilo je u petak tursko ministarstvo vanjskih poslova, a objavio AP.

Službene komemoracije sjećanja na holokaust održane su i u baltičkim, skandinavskim i drugim europskim zemljama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙