FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovski predsjednik Rugova pokopan uz državne počasti

PRIŠTINA,26. siječnja 2006.(Hina) - Kosovski predsjednik IbrahimRugova (62) pokopan je uz najviše državne počasti u četvrtak ranoposlije podne na groblju palih boraca u prištinskom naselju Velanija asprovodu su nazočile stotine tisuća građana i mnoga stranaizaslanstva.
PRIŠTINA,26. siječnja 2006.(Hina) - Kosovski predsjednik Ibrahim Rugova (62) pokopan je uz najviše državne počasti u četvrtak rano poslije podne na groblju palih boraca u prištinskom naselju Velanija a sprovodu su nazočile stotine tisuća građana i mnoga strana izaslanstva.

Kovčeg s tijelom pokojnog kosovskog predsjednika protekla je tri dana bio izložen u predvorju Skupštine Kosova gdje mu je mnoštvo građana odalo počast a u četvrtak prenijet je u sportsku dvoranu "1. listopada" gdje je održan glavni dio pogrebne ceremonije.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen rekao je u prigodnom govoru da nazočnost velikog broja ljudi svjedoči o Rugovinoj veličini i o tome koliko se cijeni njegov doprinos svemu što je Kosovo postiglo do sada.

Predsjednik kosovske skupštine Nexhat Daci, premijer Bajram Kosumi i dopredsjednik Rugovine stranke Demokratskoga Saveza Kosova Kol Berisha govorili su o Rugovi kao nazamjenjivom vođi, simbolu kosovske neovisnosti, mira, jedinstva, tolerancije, slobode i demokracije.

Visoki predstavnik Europske unije Javier Solana nazvao je Rugovu velikim prijateljem, čovjekom koji je cijeli život posvetio zaštiti prava naroda Kosova. Solana je pozvao kosovske čelnike na jedinstvo i umjerenost, na poštivanje Rugovinih ideja u poslovima koji ih očekuju u procesu rješavanja statusa Kosova.

Posebni izaslanik američkog predsjednika George W. Busha Alphonso Jackson kazao je među ostalim da je Rugova bio veliki prijatelj SAD-a i naglasio da Sjedinjene Države podržavaju viziju predsjednika Rugove te izrazio spremnost da njegova zemlja pomogne Kosovu u predstojećim procesima određivanja njegova statusa.

Pogrebna povorka je od sportske dvorane do mjesta pokopa prolazila kroz špalir građana koji su iz svih dijelova Kosova došli iskazati poštovanje voljenom predsjedniku.

Ispraćaju Ibrahima Rugove, nazočila su uz kosovske dužnosnike i političare, mnoga izaslanstva iz svijeta, među njima i hrvatsko koje je vodio predsjednik Stjepan Mesić. Najbrojnije, albansko izaslanstvo od 30 članova vodio je predsjednik Alfred Moisiu.

Nazočni su bili i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, glavni pregovarač UN-a o statusu Kosova Martti Ahtisaari, predsjednici Slovenije Janez Drnovšek, Makedonije Branko Crvenkovsi, potom izaslanstva Njemačke, Rusije, Švicarske, Austrije, Velike Britanije, Francukse, Turske, Mađarske, Rumunjske i drugih zemalja.

Pogreb su prenosile tri nacionalne televizije Kosova a izravan prijenos preuzelo je 67 televizija iz inozemstva, najviše iz Albanije. Izvještavalo je više stotina novinara, fotoreportera i televizijskih ekipa iz mnogih zemalja svijeta a za osiguranje je bila zadužena Kosovska policijska služba uz pomoć policije UNMIK-a i KFOR-a.

Sam čin pokopa obavljen je u krugu obitelji i prijatelja a mimo protokola, predsjednicima Hrvatske i Albanije, Mesiću i Moisiuu ukazana je posebna čast jer su bili pozvani pridružiti se i tom dijelu pogrebne ceremonije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙