FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kovčeg s tijelom preminulog Rugove izložen u Skupštini Kosova

PRIŠTINA,23. siječnja 2006.(Hina) - Kovčeg s posmrtnim ostacimakosovskog predsjednika Ibrahima Rugove izložen je u ponedjeljak ujutrou predvorju Skupštine Kosova, a počast preminulom predsjedniku prvi suodali kosovski premijer Bajram Kosumi s vladinom izaslanstvom tecivilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen.
PRIŠTINA,23. siječnja 2006.(Hina) - Kovčeg s posmrtnim ostacima kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove izložen je u ponedjeljak ujutro u predvorju Skupštine Kosova, a počast preminulom predsjedniku prvi su odali kosovski premijer Bajram Kosumi s vladinom izaslanstvom te civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen.

Potom su uz odar stali šef američkog ureda u Prištini Philip Goldberg te izaslanstvo Demokratskoga saveza Kosova, predvođeno predsjednikom Skupštine Nexdetom Dacijem.

Građani će počast preminulom predsjedniku Kosova moći odati danas od 12 sati i u naredna dva dana. Počasnu stražu pored odra drže pripadnici počasne garde Kosovskog zaštitnog korpusa.

Odbor za pogreb je proglasio 15-odnevnu žalost. Od ponedeljka do četvrtka neće raditi škole, a u četvrtak, na dan pogreba, neće raditi državne institucije, organizacije i poduzeća na Kosovu.

Odlučeno je da odgovornost za sigurnost ceremonije pogreba, ali i pratećih manifestacija, preuzme Kosovska policijska služba, kojoj će pomoći i pripadnici policije UNMIK-a i KFOR-a.

U četvrtak će biti održana i komemoracija u Sportskom centru "1. listopad" u Prištini.

Iako je tijekom noći i u ponedjeljak Kosovo zahvatilo veliko nevrijeme s niskim temperaturama do minus 13 stupnjeva Celzijevih, više desetaka tisuća građana iz raznih mjesta stiglo je u Prištinu odati počast preminulome Rugovi, kojega se smatra simbolom neovisnosti i slobodnog i suverenog Kosova.

Odbor za pogreb objavio je kako će brojni državnici i visoki dužnosnici biti nazočni na posljednjem ispraćaju kosovskog predsjednika. Po nepotvrđenim informacijama koje u ponedjeljak prenose kosovski mediji, najavljuje se dolazak u Prištinu i visokog predstavnika EU Javiera Solane te glavnog pregovarača UN-a za pregovore o statusu Kosova, Marttija Ahtisaarija.

"Koha ditore" navodi da je prištinska zračna luka počela primati zahtjeve za slijetanje posebnih zrakoplova iz raznih dijelova svijeta. U Prištinu je stigao i velik broj stranih novinara kako bi popratili manifestacije u povodu Rugovine smrti i pokop kosovskog predsjednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙