FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 22. siječnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati
ZAGREB, 22. siječnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

PRIŠTINA - Pogreb predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, koji je umro jučer, bit će održan u četvrtak 26. siječnja, izjavio je u nedjelju za kosovski radio glasnogovornik preminulog predsjednika Rugove, Muhamet Hamiti. Tijekom dana će Odbor za pogreb predsjednika Kosova objaviti pojedinosti o ceremoniji, dodao je on. Na Kosovu je od danas petodnevna žalost u povodu smrti Rugove. Jutros su održane komemorativne sjednice vodeće albanske stranke, Demokratskoga Saveza Kosova i Akademije znanosti i umjetnosti Kosova.

LISABON - Portugalci su u nedjelju počeli s glasovanjem na predsjedničkim izborima za koje se vjeruje da će dati prvoga predsjednika desničara od obnove demokracije 1974. Ankete pokazuju da su najizgledniji kandidati trojica političkih veterana: nekadašnji premijer Anibal Cavaco Silva (66), nekadašnji predsjednik Mario Soares (81) i nezavisni ljevičarski kandidat, 69-godišnji Manuel Alegre. Prema anketama, Cavaco Silva će dobiti apsolutnu većinu pa neće ni biti drugoga kruga glasovanja. Gotovo devet milijuna Portugalaca ima pravo glasa na ovim izborima. Predsjednik u odlasku socijalist Jorge Sampaio odslužio je dva uzastopna mandata i ovaj se put ne može kandidirati.

KATMANDU - Najmanje petnaestorica pobunjenika i šestorica vojnika poginula su u sukobu između maoističkih pobunjenika i snaga sigurnosti na jugu Nepala, objavili su u nedjelju nepalski vojni izvori. Prema tim izvorima, gotovo sedmosatni okršaj izbio je u subotu navečer kad su maoisti napali patrolu u krugu Makawanpuru, 75 kilometara juno od glavnoga grada. Maoisti su se od rujna 2004. do početka siječnja pridržavali četveromjesečnoga jednostranog prekida vatre, a kad su u siječnju odustali od njega, počeli su napadati nepalske snage sigurnosti, osobito policiju.

BERLIN - Iz ankete objavljene u nedjelju vidi se da je nakon mirnoga početka rada nove vlade popularnost nove njemačke kancelarke Angele Merkel narasla na razinu koju njezini prethodnici nikad nisu dosegnuli. Oko 85 posto Nijemaca želi da konzervativna čelnica Merkel "igra važnu ulogu" u budućnost, vidi se iz ankete koju je objavio tjednik Der Spiegel, a proveo institut TNS Infratest. U odnosu na slično ispitivanje provedeno u listopadu, zabilježen je porast od 22 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙