FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od nesigurne opskrbe ponovno podigao cijene nafte

LONDON, 26. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su učetvrtak nakon što su ustrajna strahovanja od nesigurne međunarodneopskrbe nadjačala kratkoročan utjecaj rasta zaliha sirove nafte uSAD-u i trodnevnih dobitonosnih prodaja.
LONDON, 26. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak nakon što su ustrajna strahovanja od nesigurne međunarodne opskrbe nadjačala kratkoročan utjecaj rasta zaliha sirove nafte u SAD-u i trodnevnih dobitonosnih prodaja.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 21 cent na 66,06 dolara. Na londonskom je tržištu bare poskupio 37 centi na 64,61 dolara.

Nakon što je tjedno izvješće američke vlade premašilo očekivanja podatkom o rastu zaliha destilata, cijene su u srijedu na obje strane Atlantika pale za više od jednog dolara po barelu.

"Tržište je dobro opskrbljeno, ali sada je žarište interesa na geopolitici", konstatirao je Alexandre Kervinio iz pariškog SG Commodities.

Dobitonosne prodaje koje su snizile cijene s najviše razine u protekla četiri mjeseca od 69,20 dolara po barelu dosegnule su vrhunac u ponedjeljak ali je trend rasta iz studenog u osnovi ostao netaknut, objasnili su analitičari.

U razdoblju od početka godine cijene podupiru dobitonosne prodaje fondova i bojazni zbog nesigurne opskrbe iz Irana i Nigerije.

Čelnik Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Claude Mandil kazao je da će ta agencija po potrebi koordinirati deblokadu strateških zaliha.

"Eventualni poremećaj opskrbe iz Nigerije ili iz Irana ili iz obje zemlje nesumnjivo bi rezultirao deblokadom zaliha članica IEA", istaknuo je Mandil.

No, analitičari sumnjaju da bi takva deblokada mogla amortizirati dugotrajniji poremećaj isporuke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙