FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale ispod 67 dolara po barelu

LONDON, 25. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su usrijedu ispod razine od 67 dolara po barelu u očekivanju da će rastzaliha u SAD-u amortizirati strahovanja od poremećaja opskrbe izIrana, Rusije i Nigerije.
LONDON, 25. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu ispod razine od 67 dolara po barelu u očekivanju da će rast zaliha u SAD-u amortizirati strahovanja od poremećaja opskrbe iz Irana, Rusije i Nigerije.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 51 cent na 66,55 dolara nakon što je prethodnog dana kliznuo čak 1,04 dolara na 67,06 dolara u očekivanju rasta zaliha u SAD-u. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 47 centi na 64,87 dolara.

"Tržište je zabilježilo snažan i brz rast cijena. Ovo je tehnička korekcija, dobitonosna prodaja uoči tjednog izvješća američke vlade o zalihama u SAD-u", objasnio je Tony Nunan iz Mitsubishi Corpa.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati rast zaliha sirove nafte za 12,4 milijuna barela uslijed rasta uvoza. Zalihe destilata, uključujući lož-ulje, trebale bi također porasti, i to za 700 tisuća barela, zbog pada potražnje, a isto vrijedi i za zalihe benzina koje bi trebale porasti za 1,2 milijuna barela.

"Kratkoročna situacija u SAD-u nije dobra. Zbog sezone remonta u rafinerijama ponuda će biti tijesna ali uvoz sirove nafte je povećan a i temperature su relativno visoke", naglasio je Nunan.

Napetost u odnosima Zapada i Irana donekle je ublažena nakon razgovora Teherana i Moskve koji bi trebali dotaknuti i prijedlog ruske vlade da kontrolira iransko obogaćivanje urana da bi otklonila sumnje Zapada oko iranskih nuklearnih ambicija.

Ministri vanjskih poslova pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačke sastat će se sljedećeg ponedjeljka u Londonu kako bi pokušali usuglasiti stavove o iranskom nuklearnom programu, izjavio je neimenovani viši diplomat.

Povjerenik EU za energetiku Andris Piebalgs kazao je da ne vjeruje da će četvrti po veličini izvoznik nafte u svijetu iskoristiti taj energent kao oružje u sporu. Ako to ipak učini, međunarodna zajednica raspolaže sredstvima kojima se može nositi s takvim poremećajem u opskrbi, rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙