FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Produljena napetost oko Irana i Nigerije i dalje podupire cijene nafte

LONDON, 16. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su uponedjeljak uslijed nastavljenih strahovanja Zapada zbog iranskihnuklearnih ambicija i prijetnji militanata da će prekinuti isporukunafte iz Nigerije.
LONDON, 16. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak uslijed nastavljenih strahovanja Zapada zbog iranskih nuklearnih ambicija i prijetnji militanata da će prekinuti isporuku nafte iz Nigerije.

Američko je tržište u ponedjeljak bilo zatvoreno zbog praznika a u petak je cijena barela sirove nafte dosegnula 64,12 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio čak 93 centi na 63,18 dolara da bi se stabilizirao na 62,92 dolara.

Isporuka nafte iz Nigerije, osmog po veličini izvoznika nafte u svijetu, ugrožena je zbog eskalacije nasilja u toj afričkoj zemlji. Tako najveći strani operater Royal Dutch Shell razmatra mogućnost povlačenja većeg broja zaposlenih zbog napada na platforme u Nigeriji.

Naoružani militanti ubili su u nedjelju šestero ljudi u napadu na Shellovu platformu, što je četvrti napad u proteklih pet dana. Pokret za emancipaciju delte Nigera poručio je da ima pod oružjem 5000 boraca, objavivši da će okljaštriti izvoz nafte iz Nigerije.

"Nigerija je ponovno pokazala svjetskim tržištima nafte kolika je razina njezine političke nestabilnosti. Uz visoku razinu političke napetosti u Iranu i Iraku, ta će činjenica po našem mišljenju dodatno podupirati veliku nestabilnost svjetskih tržišta nafte", naglasili su analitičari J.P. Morgana.

Iran je kao drugi po veličini proizvođač nafte u sklopu Organizacije zemalja-izvoznica nafte upozorio Zapad u nedjelju da će cijene nafte oštro porasti odluče li se protivnici njegova nuklearnog programa za opciju sankcija UN-a. Naime, SAD i Europska unija žele da Teheran bude prijavljen Vijeću sigurnosti UN-a zbog ponovnog aktiviranja nuklearnog programa.

"Čitava je geopolitička situacija kritična i smatram da je Iran izuzetno ozbiljan. Riječ je o četvrtom po veličini izvozniku nafte u svijetu čiji je predsjednik nepredvidiv i može zaustaviti izvoz", konstatirao je nezavisni naftni analitičar Geoff Pyne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙