FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napetost oko Irana podigla cijene nafte

LONDON, 12. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su učetvrtak, zadržavši se blizu najviše razine u protekla tri mjeseca,nakon što je napetost oko iranskih nuklearnih ambicija pojačalastrahovanja od poremećaja u opskrbi iz četvrtog po veličini izvoznikanafte u svijetu.
LONDON, 12. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak, zadržavši se blizu najviše razine u protekla tri mjeseca, nakon što je napetost oko iranskih nuklearnih ambicija pojačala strahovanja od poremećaja u opskrbi iz četvrtog po veličini izvoznika nafte u svijetu.

"Nema sumnje da se to može dogoditi. Iran nastupa agresivno i opetovano je davao vrlo agresivne izjave. Naravno, tržište vrlo osjetljivo reagira na to", kazao je Frederic lasserre iz pariškog SG Commodities.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 67 centi na 64,61 dolara nakon što je u srijedu dosegnuo najvišu razinu u protekla tri mjeseca od 64,80 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 76 centi na 62,93 dolara.

Britanski, francuski i njemački ministri vanjskih poslova sastali su se u četvrtak u Berlinu kako bi zatražili da Iran bude pozvan pred Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog odluke o nastavku istraživanja u sektoru nuklearne energije.

Iran je objavio da namjerava razvijati tek program za upotrebu nuklearne energije u civilne svrhe ali međunarodna zajednica sumnja da Teheran želi proizvesti atomsku bombu.

Analitičari strahuju da bi moguće sankcije UN-a mogle usporiti ulaganja u zastarjela iranska naftna polja te da bi Teheran zauzvrat mogao prekinuti isporuke nafte. Obistine li se predviđanja o iranskoj obustavi dnevne isporuke oko 2,4 milijuna barela, čak ni Saudijska Arabija neće moći pokriti manjak u opskrbi.

Trgovci naftom nervozni su i zbog stanja u Nigeriji gdje su naoružani napadači oteli četiri inozemna radnika na naftnim platformama kojima upravlja Royal Dutch Shell.

Navedene su bojazni nadjačale pozitivan odjek tjednog izvješća američke vlade koje je pokazalo rast zaliha destilata, uključujući lož-ulje, za 4,9 milijuna barela, uslijed relativno visokih temperatura za ovo doba godine, snažan rast zaliha benzina za 4,5 milijuna barela i pad zaliha sirove nafte za 2,9 milijuna barela uslijed pojačanog rada rafinerija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙