FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napetost oko Irana i Nigerije podigla cijene nafte iznad 64 dolara po barelu

LONDON, 13. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile suu petak razinu od 64 dolara po barelu zbog pat-pozicije oko iranskihnuklearnih planova i smanjenja proizvodnje u Nigeriji, koji i daljepotpiruju bojazni od poremećaja u opskrbi svijeta naftom.
LONDON, 13. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile su u petak razinu od 64 dolara po barelu zbog pat-pozicije oko iranskih nuklearnih planova i smanjenja proizvodnje u Nigeriji, koji i dalje potpiruju bojazni od poremećaja u opskrbi svijeta naftom.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 18 centi na 64,12 dolara nakon što je prethodnog dana dosegnuo najvišu razinu od početka listopada od 65,10 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 32 centa na 62,94 dolara.

Cijene nafte porasle su u odnosu na drugu polovinu prosinca za više od sedam dolara po barelu iz geopolitičkih razloga te zbog spekulativne kupovine, što je potisnulo u drugi plan rast zaliha u SAD-u, najvećem potrošaču nafte u svijetu.

"Iran vuče mudre poteze, balansirajući na rubu ponora da bi se zatim opet povukao", naglasio je Tony Nunan iz Mitsubishi Corp.-a.

Vlada u Teheranu objavila je u petak da će dokončati dragovoljnu suradnju s Ujedinjenim narodima u vezi vlastitog nuklearnog programa bude li pozvana pred Vijeće sigurnosti radi mogućeg uvođenja sankcija.

Ocjenjuje se malo vjerojatnim da će UN uvesti naftni embargo protiv Irana a glavni tajnik Kofi Anan izjavio je da je previše rano za izlaganje spora pred Vijećem sigurnosti.

Tržište je napeto pratilo i stanje u Nigeriji nakon što su dva napada na naftnu platformu Royal Dutch Shella rezultirala smanjenjem proizvodnje u osmom po veličini izvozniku nafte u svijetu za 10 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙