FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pojačana napetost u Nigeriji približila cijene nafte razini od 67 dolara po barelu

LONDON, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile suse u srijedu razini od 67 dolara po barelu nakon što su nigerijskimilitanti uzeli na metu operacije Totala, Agipa i Chevrona u tojafričkoj zemlji, ciljajući na prekid isporuke nafte iz osmog poveličini izvoznika nafte u svijetu.
LONDON, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile su se u srijedu razini od 67 dolara po barelu nakon što su nigerijski militanti uzeli na metu operacije Totala, Agipa i Chevrona u toj afričkoj zemlji, ciljajući na prekid isporuke nafte iz osmog po veličini izvoznika nafte u svijetu.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 52 centa na 66,83 dolara nakon što je nakratko dosegnuo 66,91 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 45 centi na 65,35 dolara.

Pobunjenički Pokret za emancipaciju delte Nigera prethodno se usredotočio na Royal Dutch Shell, prisilivši najvećeg inozemnog operatera u Nigeriji da smanji proizvodnju za 226 tisuća barela dnevno, odnosno oko 10 posto proizvodnje na državnoj razini.

U međuvremenu su militanti proširili raspon svojih ciljeva na postrojenja Agipa, Totala i Chevrona. Agip i Total zanijekali su te tvrdnje.

"Odlučili smo da nećemo ograničiti naše napade samo na Shell budući da je naš krajnji cilj spriječiti izvoz nafte iz Nigerije. Tako napad mogu očekivati naftovodi, utovarna mjesta, izvozni tankeri, skladišta rafinirane nafte, sletne piste i domovi zaposlenika", istaknuli su pobunjenici u priopćenju za medije.

Za velike je svjetske potrošače energije nasilje u Nigeriji izbilo u nepovoljnom trenutku, podudarivši se s iranskim nuklearnim ambicijama koje su zbog mogućnosti uvođenja sankcija Ujedinjenih naroda dovele u pitanje i sigurnost opskrbe iz drugog po veličini izvoznika nafte u svijetu.

"Najnoviji poremećaji u proizvodnji sirove nafte u Nigeriji i napetosti između Zapada i Irana oko iranskog nuklearnog programa pojačali su dvojbe u sposobnost OPEC-a da opskrbljuje tržište", konstatirali su analitičari Merrill Lyncha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙