FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solidna izvješća o zaradama potaknula kupovine američkih dionica

NEW YORK, 25. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Solidna izvješća ozaradama blue-chip kompanija poput McDonald'sa te oštra korekcijaterminskih cijena nafte potaknuli su u utorak kupovinu dionica naameričkim burzama, što je rezultiralo porastom vrijednosti najvažnijihburzovnih indeksa.
NEW YORK, 25. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Solidna izvješća o zaradama blue-chip kompanija poput McDonald'sa te oštra korekcija terminskih cijena nafte potaknuli su u utorak kupovinu dionica na američkim burzama, što je rezultiralo porastom vrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,2 posto, na 10.712 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,8 posto na vrijednosti, dosegnuvši 2.265 bodova.

Dionica lanca restorana brze prehrane McDonald's ojačala je 0,4 posto po objavi veće od očekivanja zarade u zadnjem lanjskom tromjesečju zahvaljujući dobrom poslovanju u Europi i SAD-u. Ojačala je i dionica tehnološke kompanije United Technologiesa, za 3,6 posto, zbog poboljšane izvedbe u svih šest svojih poslovnih područja.

Dobitci na burzama ipak su bili ograničeni budući je nekoliko kompanija izvijestilo o svojim procjenama poslovanja u tekućem tromjesečju koji su razočarali Wall Street. Zabrinutost oko usporavanja rasta zarada u 2006. izbila je na površinu još u petak, kada su cijene dionica u prosjeku korigirane po najvišim stopama u gotovo tri godine.

"Iako je bilo razočarenja, kao s Intelom, General Electricsom i Citigroupom, još ima kompanija koje dobro zarađuju poput United Technologiesa", izjavio je John Caldwell, glavni investicijski strateg pri McDonald Financial Groupu. "Još je dovoljno dobrih vijesti koje sprječavaju pad cijena

dionica, no nedovoljno da bi se nadoknadili gubitci od petka", dodao je.

Očekuje se da će zarade korporacija ostvarene u zadnjem lanjskom tromjesečju u prosjeku biti 12 posto više, što je nešto niže nego u trećem tromjesečju kada je njihov porast iznosio 13,2 posto.

Tijekom trgovanja poticaj kupovinama dalo je i izvješće da je zabavna industrija Walt Disney dogovorila kupovinu Pixar Animation Studiosa za 7,4 milijarde dolara, što je podiglo cijene dionica Disneya za 1,8 posto.

Terminske cijene nafte s rokom isporuke u ožujku korigirane su za jedan dolar, na 67,06 dolara za barel, što je smanjilo zabrinutosti ulagača oko visokih troškova energenata i njihovog negativnog utjecaja na zarade korporacija i osobnu potrošnju.

Na europskim burzama cijene dionica su nastavile klizati, budući je jačanje u kemijskom sektoru bilo nadjačano korekcijom cijena dionica u telekomunikacijskom sektoru. Tako je londonski Ftse indeks oslabio 0,5 posto, na 5.633 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,3 posto, na 5.334 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙