FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razočaravajuća zarada Alcoe spustila vrijednost njujorškog Dow Jonesa

NEW YORK, 11. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Razočaravajuća zaradanajvećeg svjetskog proizvođača aluminija Alcoe umanjila je očekivanjaulagača na američkim burzama u pogledu korporativnih zarada u zadnjemlanjskom tromjesečju, što je rezultiralo padom vrijednosti njujorškogDow Jones indeksa.
NEW YORK, 11. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Razočaravajuća zarada najvećeg svjetskog proizvođača aluminija Alcoe umanjila je očekivanja ulagača na američkim burzama u pogledu korporativnih zarada u zadnjem lanjskom tromjesečju, što je rezultiralo padom vrijednosti njujorškog Dow Jones indeksa.

Dow Jones se spustio 0,3 posto, na 11.011 bodova. No, tehnološki Nasdaq ojačao je 0,07 posto, na 2.320 bodova, nastavivši tako niz od šest uzastopnih dana uzleta.

Poticaj su mu dale vijesti iz Apple Computera o dobroj prodaji tijekom božićnih praznika. Dionica te računalne kompanije dosegnula je najvišu cijenu u povijesti njezina postojanja od 81,89 dolara.

No, dionice Alcoe potonule su 3,1 posto, najviše pritisnuvši vrijednost Dow Jonesa, nakon što je kompanija izvijestila o padu tromjesečnog profita zbog proizvodnje pogođene uraganima, štrajkovima i troškovima restrukturiranja.

"Korekcija cijena dionica posljedica je vijesti iz Alcoe. Međutim, mislim da su se ulagači previše uplašili. Mislim da Alcoa nije predznak loših vijesti iz korporacija u pogledu zarada. One će i dalje ostati snažne, kao i procjene poslovanja u idućem razdoblju", smatra Jim Awad, predsjednik Awad Asset Managementa.

Ipak, tržište dionica u kritičnoj je fazi."Moramo vidjeti pristojne zarade korporacija kako bi cijene dionica značajnije uzletjele", rekao je Tim Biggam, strateg pri Man Securitiesu.

I dok velike blue-chip dionice gube na vrijednosti, dionice manjih kompanija na burzi nastavljaju redati snažne dobitke, pri čemu indeksi S&P 600 malih dionica i Russell 2000 bilježe povijesne rekorde treći dan uzastopno. S&P 600 malih dionica nalazi se na 369 bodova, a Russell 2000 na 711 bodova.

Zabrinutost zbog mogućeg rasta kamatnih stopa u eurozoni pritisnula je raspoloženje ulagača na europskim burzama, a ponajviše su korigirane cijene rudarskih, tehnoloških i osiguravateljskih dionica. Londonski Ftse indeks spustio je 0,8 posto, na 5.689 bodova. Za toliko je oslabio i frankfurtski DAX, na 5.494 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙