FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutosti oko Irana i snižavanje rejtinga blue-chip dionica pritisnuli američke burze

NEW YORK, 13. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Zabrinutost zbog iranskihnuklearnih namjera te snižavanje investicijskog rejtinga nekimblue-chip dionicama u četvrtak su oštro pritisnuli vrijednostiameričkih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 13. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Zabrinutost zbog iranskih nuklearnih namjera te snižavanje investicijskog rejtinga nekim blue-chip dionicama u četvrtak su oštro pritisnuli vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,7 posto, na 10.962 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,6 posto, na 2.316 bodova.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice priključila se europskim silama, kazavši da Iran treba prijaviti UN-ovom Vijeću sigurnosti zbog njegovih nuklearnih planova. Ulagači su nervozni zbog nesporazuma s Iranom jer bi to moglo dovesti do poremećaja u opskrbi naftom iz tog četvrtog po veličini svjetskog izvoznika.

"Tržište je poduzelo previše kupovina u kratkome roku i sada se traži razlog za prodaje. On je stigao u obliku značajnih bojazni koje istaknula državna tajnica Rice vezano uz iranski nuklearni program", izjavio je Michael Jamer, trgovac pri regionalnoj ulagačkoj banci Wedbush Morgan.

Tržište je pogodilo i snižavanje investicijskog rejtinga dionicama JPMorgana te Coca-Cole. Dionica Morgana oslabila je 1,8 posto nakon što je brokerska tvrtka Piper Jaffray snizila njezin rejting, ustvrdivši da su sinergije od spajanja te banke s Bank One u potpunosti uključene u njezinu cijenu.

Goldman Sachs pak snizio je rejting za dionicu najvećeg svjetskog proizvođača bezalkoholnih pića u očekivanju slabije europske potražnje. Dionica Coca-Cole potonula je tako 0,6 posto. Ta brokerska tvrtka snizila je i rejting dionici Anheuser-Busch, poznatoj po brandu piva Budweiser. Dionica te kompanije potonula je 1,6 posto.

Na europskim burzama cijene dionica nastavile su rasti, predvođene naftnim i rudarskim kompanijama. Londonski Ftse indeks porastao je 3,6 bodova, na 5.735 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,2 posto, na 5.542 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙