FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi pad cijena američkih dionica uoči završetka godine

NEW YORK, 30. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Prodaje dionica koje suostvarile odličnu izvedbu tijekom 2005. u četvrtak su na američkimburzama rezultirale blagim padom vrijednosti tamošnjih burzovnihindeksa.
NEW YORK, 30. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Prodaje dionica koje su ostvarile odličnu izvedbu tijekom 2005. u četvrtak su na američkim burzama rezultirale blagim padom vrijednosti tamošnjih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones oslabio je 0,11 posto, na 10.784 boda, svega 1,8 bodova iznad razine zabilježene krajem 2004. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,5 posto, na 2.218 bodova.

Ponovni skok cijena nafte te prodaje dionica pred sam završetak godine kako bi se ubilježili profiti nakon njihova snažna ovogodišnjega rasta, većinu su trgovanja održavali vrijednosti najvažnijih američkih burzovnih indeksa u uskom rasponu.

Dionica računalne kompanije Apple Computers, koja je od početka godine dobila čak 130 posto na vrijednosti, oslabila je tri posto, povukavši naniže vrijednost Nasdaq indeksa. Dionica Intela, također jednog od velikih ovogodišnjih dobitnika na tržištima dionica, oslabila je 1,5 posto.

"Uz nizak obujam trgovanja i samo još jednim radnim danom do kraja godine, ulagači su odlučili konsolidirati neke od ovogodišnjih dobitaka prodajom nekih dionica", rekao je Michael Viracola, izvršni direktor trgovanja pri Adams Harknessu u Bostonu.

Cijena barela sirove nafte ponovno se vratila na 60 dolara, što je potaknulo korekciju cijena industrijskih i kompanija za proizvodnju potrošačkih roba. Pritom je Dionica United Technologiesa oslabila jedan posto.

Europske burze i dalje bilježe uzlet cijena dionica, tako da su burzovni indeksi na najvišim razinama u zadnje četiri i pol godine. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,3 posto, na 5.638 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 0,2 posto na vrijednosti, te je na završetku poslovanja iznosio 5.458 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙