FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Apple Computer ojačao optimizam na američkim burzama

NEW YORK, 12. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Podizanje investicijskogrejtinga dionicama računalne kompanije Apple Computer u srijedu je naameričkim burzama potaknulo novi val optimizma među ulagačima,podigavši vrijednosti tamošnjih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 12. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Podizanje investicijskog rejtinga dionicama računalne kompanije Apple Computer u srijedu je na američkim burzama potaknulo novi val optimizma među ulagačima, podigavši vrijednosti tamošnjih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,3 posto, na 11.043 boda. Tehnološki Nasdaq nastavio je rasti sedmi dan uzastopce, što je njegov najduži trend rasta od studenoga lani, ojačavši 0,5 posto, na 2.331 bod, najvišu razinu u proteklih pet godina. Od početka godine Dow je tako ojačao tri posto, a Nasdaq 5,7 posto.

Dionica Applea dosegnula je rekordnu razinu od 84,8 dolara, poskupjevši 3,8 posto nakon što je Bank of America podigla svoju procjenu cjenovnog cilja za njezinu dionicu sa 78 na 87 dolara u očekivanju veće prodaje iPod-a. UBS je istodobno podigao očekivanja za cijenu njezinih dionica na 100 dolara.

"Tehnološki sektor ponovno predvodi tržište, definitivno novac pritječe u taj sektor. Vjeruje se da će ciklus korporativnih ulaganja ojačati", izjavio je Owen Fitzpatrick, čelnik trgovanja dionicama pri Deutsche Bank Private Wealth Managementu.

Poskupjele su značajnije i dionice brokerskih tvrtki, poput onih Lehman Brothersa, Bear Stearnsa i Legg Masona, dosegnuvši rekordne razine, potpomognute optimizmom nakon što je vrijednost Dow Jonesa premašila 11.000 bodova. Uzlet njihovih cijena, kao i onih osiguravajućih tvrtki te banaka jača od početka godine kako rastu nade da će američka središnja banka uskoro prestati podizati kamatnih stopa.

Na europskim burzama cijene dionica također su ojačale. Londonski Ftse indeks dobio je 0,8 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 5.731 bodu. Frankfurtski DAX ojačao je 0,7 posto, na 5.533 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙