FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagače razočarale zarade američkih tehnoloških divova

NEW YORK, 19. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Razočaravajuće zaradeameričkih tehnoloških lidera poput Intela i Yahooa te sumnje u izgledekorporacija da nastave ostvarivati robusne zarade spustili su usrijedu vrijednosti američkih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 19. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Razočaravajuće zarade američkih tehnoloških lidera poput Intela i Yahooa te sumnje u izglede korporacija da nastave ostvarivati robusne zarade spustili su u srijedu vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,4 posto, na 10.854 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je jedan posto, na 2.279 bodova.

Intel, najveći svjetski proizvođač čipova, zabilježio je korekciju cijena svojih dionica za više od 11 posto, najviše tako pritisnuvši vrijednosti Dow Jonesa i Nasdaqa. Yahoo je bio drugi najveći uteg, s padom cijena za 12,3 posto. Obje dionice zabilježile su najveći pad cijena u više od tri godine uslijed izvješća o zaradama u zadnjem lanjskom tromjesečju ispod očekivanja ulagača.

Energetski sektor također je doprinio padu burzovnih indeksa, pri čemu je dionica Exxon Mobilea oslabila za više od jedan posto nakon što je toplije vrijeme u SAD-u smanjilo potražnju za lož uljem.

Snižavanje rejtinga dionici pretraživača interneta Google te oštra rasprodaja dionica na japanskom tržištu dan ranije također su pritisnuli raspoloženje na američkom tržištu. Dionica Googlea oslabila je gotovo pet posto.

Jedna od rijetkih svijetlih točki u srijedu je bila izvedba dionica IBM-a, koje su ojačale jedan posto po izvješću da je kompanija ostvarila veći od očekivanja profit u prethodnom tromjesečju.

Prodaje dionica nakratko je poslijepodne zaustavila objava tzv. bež knjige američke središnje banke Fed, koja je pokazala povećanje gospodarske aktivnosti u zadnjim tjednima 2005., no rastuće cijene energenata i nadalje brinu poduzetnike u nekim regijama SAD-a.

Na europskim burzama cijene dionica također su se spustile uslijed oštrih korekcija cijena japanskih dionica te loših rezultata poslovanja američkih tehnoloških divova. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,6 posto, na 5.663 boda. Frankfurtski DAX potonuo je 1,2 posto, na 5.395 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙