FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poskupljenje nafte spustilo vrijednosti američkih burzovnih indeksa

NEW YORK, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Snažan skok cijena sirovenafte na njujorškom tržištu te zabrinutosti hoće li korporativnezarade u zadnjem lanjskom tromjesečju ispuniti očekivanja ulagača, uutorak su na američkim burzama spustili vrijednosti burzovnih indeksa.
NEW YORK, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Snažan skok cijena sirove nafte na njujorškom tržištu te zabrinutosti hoće li korporativne zarade u zadnjem lanjskom tromjesečju ispuniti očekivanja ulagača, u utorak su na američkim burzama spustili vrijednosti burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks spustio je 0,6 posto, na 10.896 bodova. Za toliko je oslabio i tehnološki Nasdaq, potonuvši na 2.302 boda.

Barel sirove nafte na njujorškom tržištu poskupio je u utorak za 2,4 dolara, na 66,31 dolar, najvišu razinu u zadnja 3,5 mjeseca. Posljedica je to zabrinutosti tržišta oko mogućih poremećaja u opskrbi zbog eskalacije nasilja u Nigeriji te zbog nuklearnih ambicija Irana.

"Rastuće cijene nafte nisu jednodnevna vijest. Imaju mnogo veće značenje i ponovno potiču strah oko toga koliko bi mogao usporiti gospodarski rast", rekao je Jim Paulsen, dužnosnik Wells Capital Managementa.

Među vodećim gubitnicima bio je financijski sektor, pri čemu su najveće gubitke pretrpjele dionice Wells Fargoa i U.S. Bancorpa, nakon što su izvijestile o zaradama u zadnjem lanjskom tromjesečju ispod očekivanja analitičara. Njihove dionice oslabile su 1,3 odnosno 1,8 posto. Od većih gubitaka ističe se i pad cijena dionica American International Groupa, za 1,4 posto, što je njezina najveća korekcija od rujna.

Još jedan zabrinjavajući znak vezan za korporativne zarade pristigao je iz Internet kompanije Yahoo, koja je također izvijestila o zaradi ispod očekivanja Wall Streeta. Njezine dionice potonule su 11,3 posto.

Na europskim burzama cijene dionica spustile su se na najnižu razinu u zadnja dva tjedna također zbog oštrog uzleta cijena nafte na upozorenja od dobiti iz telekomunikacijskog sektora, ponajprije od France Telecoma i Telecom Italia. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,7 posto na 5.699 bodova. Frankfurtski DAX spustio se gotovo jedan posto, na 5.460 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙