FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno jačanje cijena američkih dionica

NEW YORK, 5. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionicanastavile su jačati i u srijedu, predvođene tehnološkim sektorom ioptimizmom u pogledu skorog završetka ciklusa zaoštravanja američkemonetarne politike.
NEW YORK, 5. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica nastavile su jačati i u srijedu, predvođene tehnološkim sektorom i optimizmom u pogledu skorog završetka ciklusa zaoštravanja američke monetarne politike.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,3 posto, na 10.880 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,9 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 2.263 boda.

Na američkim burzama nastavljen je uzlet cijena dionica započet u utorak nakon što je objavljena zabilješka s posljednjeg sastanka Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed, u kojoj je signalizirano da se ciklus podizanja kamatnih stopa približava završetku.

"Vijesti iz Feda uglavnom stoje iza dobitaka na cijenama dionica u posljednja dva dana. Čim su tržišni sudionici shvatili da bi ciklus zaoštravanja monetarne politike mogao biti blizu završetku, počeli su snažnije kupovati dionice", izjavio je Tony Dwyer, strateg pri FTN Financialu.

Zajedno sa završetkom ciklusa podizanja kamatnih stopa, ulagači očekuju veća kapitalna ulaganja kompanija u 2006. u odnosu na osobnu potrošnju Amerikanaca, od čega uobičajeno profitiraju tehnološke dionice, poput proizvođača mrežne opreme Cisco Systemsa.

"U novoj godini mnogo je ulagača ohrabreno u pogledu potrošnje korporacija", izjavio je Mark Bronzo, izvršni direktori Gartmore Separate Accounts.

Dionice Googlea, najviše korištenog pretraživača interneta u svijetu, dosegnule su rekordnu razinu od 448,96 dolara, nakon što je jedna brokerska tvrtka podigla njihov investicijski rejting. Podignuta je i procjena cijene njegovih dionica s 360 na 550 dolara.

Na europskim burzama cijene dionica završile su poslovanje u srijedu na novim najvišim razinama u proteklih četiri i pol godina. Londonski Ftse indeks porastao je 0,6 posto, na 5.714 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 1,15 posto, na 5.523 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙