FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok povjerenja potrošača i poskupljenje nafte ojačali američke burzovne indekse

NEW YORK, 29. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Skok povjerenja američkihpotrošača te ponovno poskupljenje nafte koje je potaknulo kupovinedionica energetskih kompanija, u srijedu je na američkim burzamapodignulo vrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 29. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Skok povjerenja američkih potrošača te ponovno poskupljenje nafte koje je potaknulo kupovine dionica energetskih kompanija, u srijedu je na američkim burzama podignulo vrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,2 posto, na 10.796 bodova. Tehnološki Nasdaq porastao je skromnijih 0,09 posto, završivši poslovanje na 2.228 bodova.

Wall Street je pozdravio vijest o porastu povjerenja američkih potrošača u prosincu. Indeks povjerenja koji izračunava Conference Board porastao je s 98,3 indeksnih bodova zabilježenih u studenome na 103,6 bodova, najvišu razinu od kolovoza, prije nego je uragan Katrina pogodio Meksički zaljev.

Nadalje, poskupljenje barela nafte za 1,66 dolara, na 59,82 dolara u očekivanju da će OPEC iduće godine smanjiti svoju proizvodnju potaknuo je ulaganje u energetske dionice. Dionica Exxon Mobila poskupjela je 0,7 posto, a njegovih rivala Chevrona i ConnocoPhillipsa oko 1,5 posto.

"Skok cijena nafte potaknuo je rast cijena cijeli energetski sektor. Također, dobili smo podatak o vrlo snažnom povjerenju potrošača, što je pomoglo ostatku tržišta", ocijenio je raspoloženje na tržištu Tim Ghriskey, zadužen za ulaganja u Solaris Asset Managementu.

Po njegovim riječima, od porasta povjerenja profitirat će dionice proizvođača potrošne robe, kompanije za financijske usluge i iz industrijskog sektora.

Na tehnološkom tržištu po dobitcima se isticala dionica Internet kompanije eBay, koja je ojačala 1,4 posto. Snažnije dobitke Nasdaq indeksa onemogućio je pad cijene dionice proizvođača računala Apple Computersa za gotovo jedan posto.

Slab obujam trgovanja na europskim burzama te poskupljenje dionice automobilske kompanije DaimlerChrysler za 1,3 posto po objavi da je prodao svoju proizvodnju teških dizelskih motora obilježilo je poslovanje europskih burzi. Pritom je londonski Ftse indeks porastao 0,5 posto, na 5.623 boda. Frankfurtski DAX ojačao je skromnih 0,04 posto, na 5.447 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙