FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Različito kretanje europskih burzovnih indeksa

LONDON,FRANKFURT, 24. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Europska tržištadionica zabilježila su u utorak različito kretanje burzovnih indeksa,budući da su se na udaru našle dionice telekom sektora, dok su dobitciostvareni u sektoru rudarstva a od pojedinačnih se dobitnika isticaoDaimlerChrysler nakon najave većeg otpuštanja iz redova menadžmenta.
LONDON,FRANKFURT, 24. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica zabilježila su u utorak različito kretanje burzovnih indeksa, budući da su se na udaru našle dionice telekom sektora, dok su dobitci ostvareni u sektoru rudarstva a od pojedinačnih se dobitnika isticao DaimlerChrysler nakon najave većeg otpuštanja iz redova menadžmenta.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio blagih 0,26 posto, na 5.646 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak na neznatnom dobitku, od 0,08 posto, dosegnuvši 5.352 boda.

"Imali smo upravo savršeno tržište tri do četiri mjeseca, a i dalje se nalazimo usred pozitivne situacije za tržišta, no otišli smo malo predaleko u prekratkom roku i tržišta se sada konsolidiraju", kazao je Andreas Gartner, fond menadžer u frankfurtskom SEB-u.

Pale su cijene dionica pripadnika telekom sektora, u prosjeku za 1,2 posto, predvođene Vodafonom, na gubitku od 2,3 posto nakon što je razočarao pojedine ulagače viješću da će zadržati svoje poslovanje u SAD-u. No, ohrabrio ih je nadmašivši njihove procjene rasta broja klijenata i prihoda.

Oslabile su još dionice belgijskog telekoma Belgacoma nakon snižavanja investicijskog rejtinga dionicama telekom sektora od strane JP Morgana, što je dodatno pritisnulo pripadnike toga sektora. Pritom su dionice Belgacoma oslabile 2,6 posto a one Telecom Italie za 1,5 posto.

No, bilo je i dobitnika, i to ponajviše u sektoru proizvodnje čelika. Dionice ThyssenKruppa pritom su skočile 3,2 posto nakon što se taj njemački proizvođač čelika povukao iz cjenovnog rata oko preuzimanja kanadskog Dofascoa, koji je dobila tvrtka Arcelor, ponudivši 5,6 milijardi kanadskih dolara u gotovini. Dionice Arcelora ojačale su 3,5 posto.

Od najvećih pojedinačnih dobitnika izdvaja se proizvođač automobila DaimlerChrysler, sa skokom cijena dionica od 4,2 posto uslijed očekivanja da će najaviti nove otkaze u pokušaju povećanja konkurentnosti. To je potaknulo jačanje dionica ostalih pripadnika automobilskog sektora, pri čemu su one Volkswagena i Porschea redom poskupjele 1,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei dobio je na vrijednosti 1,9 posto, dosegnuvši na zatvaranju 15.648 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙