FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nafta i korporativne zarade pritisnuli europske dionice

LONDON,FRANKFURT, 23. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su pale uslijed jačanja zabrinutosti oko visokihcijena nafte i razočaravajućih izvješća o poslovnim rezultatimakompanija.
LONDON,FRANKFURT, 23. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su pale uslijed jačanja zabrinutosti oko visokih cijena nafte i razočaravajućih izvješća o poslovnim rezultatima kompanija.

Londonski Ftse indeks oslabio je 0,6 posto, na 5.637 bodova. Frankfurtski DAX indeks izgubio je 0,4 posto na vrijednosti, spustivši se na 5.325 bodova.

Među najviše pogođenima bile su dionice banaka, obzirom na osjetljivost njihovih podružnica za investicijsko bankarstvo i upravljanje imovinom na pad cijena dionica na tržištima. Pritom je najveća europska banka HSBC Holdings zabilježila pad cijena dionica od 2,1 posto, a francuska Societe Generala bila je na gubitku 1,7 posto.

"Je li to početak promjene trenda ili se radi samo o korekciji na početku uzlaznog trenda? Teško je reći", kazao je Jimmy Yates, trgovac u CMC Marketsu.

Europska tržišta pogođena su razočaravajućim korporativnim zaradama koje su u petak izazvale goleme gubitke na američkim burzama. Zabrinutosti oko zarada nastavile su prevladavati na tržištu uoči objave poslovnih rezultata europskih predvodnika tehnološkog sektora poput STMicroelectronicsa, SAP-a i Nokije.

No bilo je dobitnika, i to na strani telekoma i tehnoloških kompanija. Njemački Infineon zabilježio je rast cijena dionica od 1,6 posto, a dobitnicima se pridružio i Philips, s jačanjem dionica od 1,5 posto nakon što su njegovi rezultati za četvrto tromjesečje nadmašili procjene analitičara. Od telekom dionica izdvajala se ona Vodafonea.

Lošem raspoloženju ulagača pridonijele su još i vijesti sa svjetskog tržišta nafte, gdje cijene ostaju na visokim razinama od oko 68 dolara po barelu uslijed bojazni od eskalacije nesporazuma između Irana i zapada u vezi nuklearnih ambicija Teherana.

Indeks Tokijske burze Nikkei potonuo je 1,45 posto, uslijed golemih gubitaka Wall Streeta u petak, zaključivši poslovanje na 15.469 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙