FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviše razine cijena europskih dionica u četiri i pol godine

LONDON, 29. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionicadosegnule su u četvrtak najvišu razinu u zadnje četiri i pol godine,pri čemu su dionice rudarskih kompanija jačale uslijed rasta cijenakovina dok su one osiguravatelja poput Allianza i Munich Rea dobile navrijednosti potaknute vijestima o povećanju dividendi.
LONDON, 29. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica dosegnule su u četvrtak najvišu razinu u zadnje četiri i pol godine, pri čemu su dionice rudarskih kompanija jačale uslijed rasta cijena kovina dok su one osiguravatelja poput Allianza i Munich Rea dobile na vrijednosti potaknute vijestima o povećanju dividendi.

Londonski Ftse indeks do podneva ojačao 0,3 posto, na 5.639 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti približno toliko, dosegnuvši 5.463 boda.

"Osim iz Allianza i Munich Rea, vijesti iz kompanija baš i nema mnogo", kazao je Frank Schallenberger, valutni strateg u Landesbank Baden-Wuerttenberg u Njemačkoj.

Pripisao je današnji oporavak na burzama istoj dinamici kakva je zabilježena i uoči Božića, kada su dionice dobivale na vrijednosti uslijed očekivanja nastavka rasta zarada kompanija poticanog robusnim svjetskim gospodarstvom.

U sektoru rudarstva po dobitcima je predvodio Rio Tinto, čije su dionice ojačale 1,3 posto, bilježeći gotovo neprekinuti rast cijene od kraja listopada uglavnom zahvaljujući rastu cijena bakra i zlata. Tako je sektor bazičnih resursa bio i najveći pojedinačni sektor-dobitnik, s prosječnim rastom cijena od 1,2 posto.

Dobitnika je bilo i u sektoru osiguravatelja, pri čemu je dionica Allianza nakratko dosegnula najvišu cijenu od kolovoza 2002., od 130,24 eura, nakon što je kompanija objavila da će povećati dividendu za 2005. na dva eura po dionici s isplaćenih 1,75 eura u 2004.

Reosiguravatelj Munich Re zabilježio je rast cijene dionica od 0,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu u zadnja tri tjedna, nakon što je najavio 55-postotno povećanje dividende za ovu godinu, na 3,10 eura po dionici.

Indeks Tokijske burze Nikkei je skočio 0,9 posto, na 16.344 boda, najvišu razinu na zatvaranju od rujna 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙