FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ograničen rast cijena europskih dionica nakon potresa u Kalifornijskom zaljevu

LONDON, 4. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica usrijedu su porasle više od pola posto nakon što je zabilješka sposljednjeg sastanka američke središnje banke Fed signalizirala skorizavršetak ciklusa zaoštravanja monetarne politike, no njihove dobitkeograničile su vijesti o snažnom potresu koji je pogodio Kalifornijskizaljev.
LONDON, 4. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su porasle više od pola posto nakon što je zabilješka s posljednjeg sastanka američke središnje banke Fed signalizirala skori završetak ciklusa zaoštravanja monetarne politike, no njihove dobitke ograničile su vijesti o snažnom potresu koji je pogodio Kalifornijski zaljev.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao gotovo pola posto, dosegnuvši 5.707 bodova, premašivši razinu od 5.700 bodova po prvi put u četiri i pol godine. Dobitak frankfurtskog DAX-a bio je još i veći, u visini gotovo 0,8 posto, popevši se na 5.501 bod.

Na web-siteu pacifičkog centra za obavješćivanje o tsunamijima objavljeno je da potres u Kalifornijskom zaljevu ne predstavlja opasnost od pojave razornih tsunamija, a i američki Geological Survey na svojoj je Internet stranici objavio da zasad nema izvješća o štetama uzrokovanim potresom.

Vodeći dobitnik bio je britanski maloprodajni lanac Next, sa skokom cijena dionica od osam posto, nakon što je izvijestio o snažnim rezultatima prodaje za Božić. Takvi podaci naveli su kompaniju da objavi kako očekuje da će njezina dobit premašiti tržišna očekivanja budući su ulagači uočili veći optimizam među britanskim potrošačima.

"Tržište očajnički traži neke dobre vijesti u sektoru maloprodaje, a ovi su im podaci došli kao na pladnju", kazao je Richard Hunter, čelnik analize britanskih tržišta dionica pri Hargreaves Lansdown Stockbrokers.

Na strani dobitnika bio je i njemački tehnološki div Samsung, čije su dionice ojačale 2,3 posto obzirom da je UBS podigao ciljanu cijenu njegovih dionica sa 75 na 86 eura. Skočile su i dionice Alstoma za 6,2 posto, nakon što je francuska inženjerska grupa izvijestila o prodaji svojeg gubitaškog poslovanja u brodogradnji norveškoj kompaniji Aker Yards.

Nasuprot njima, među rijetkim gubitnicima našao se BASF, s padom cijena dionica od dodatnih jedan posto, budući je njemački kemijski div objavio svoje planove o neprijateljskoj ponudi teškoj 4,9 milijardi dolara u gotovini, za preuzimanje američkog proizvođača pigmenata i kemikalija Engelhard Corp.

Indeks Tokijske burze Nikkei prvi je dan poslovanja u 2006. završio na novoj najvišoj razini u zadnjih pet godina, dosegnuvši 16.361 bod, u plusu za 1,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙