FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad cijena europskih dionica nakon velikih gubitaka na Tokijskoj burzi

LONDON,FRANKFURT, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Europski ulagačiu srijedu su pojačano iskazivali averziju prema riziku, poduzimajućiveće kupovine državnih obveznica kao sigurnih utočišta nakon snažnogpada vrijednosti indeksa Tokijske burze Nikkeija i oštrog skoka cijenanafte prema najvišim razinama u zadnja četiri mjeseca, što jerezultiralo golemim gubitcima na europskim burzama.
LONDON,FRANKFURT, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Europski ulagači u srijedu su pojačano iskazivali averziju prema riziku, poduzimajući veće kupovine državnih obveznica kao sigurnih utočišta nakon snažnog pada vrijednosti indeksa Tokijske burze Nikkeija i oštrog skoka cijena nafte prema najvišim razinama u zadnja četiri mjeseca, što je rezultiralo golemim gubitcima na europskim burzama.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,8 posto, na 5.652 bodova. Frankfurtski DAX indeks potonuo je 1,32 posto, na 5.387 bodova.

Nikkei indeks potonuo je gotovo tri posto, prisilivši Tokijsku burzu, drugu najveću u svijetu, na zatvaranje 20-ak minuta prije uobičajenog vremena nakon što su ulagače zaplašili problemi koji su pritisnuli Internet tvrtku Livedoor. Naime, u toj je tvrtki pokrenuta istraga zbog sumnji da je nelegalno trgovala vrijednosnim papirima te činila druge nezakonite radnje.

"Averzija prema riziku na tržištu raste a ulagači su nervozni oko toga što će se dogoditi po početku poslovanja američkih tržišta dionica", kazao je Niels Christensen, viši valutni strateg u Societe Generale u Parizu.

Ulagače su razočarali i rezultati poslovanja Intela i ostalih američkih tehnoloških divova, izazvavši veće gubitke u tehnološkom sektoru. Pritom su dionice francusko-talijanskog proizvođača čipova STMicroelectronicsa potonule za tri posto, a njemačkog konkurenta Infineona oko dva posto nakon što je predvodnik tog sektora Intel objavio dobit i prihode u četvrtom tromjesečju ispod očekivanja.

Lošem raspoloženju pridonio je i podatak IBM-a o padu tromjesečne prodaje, kao i lošiji od očekivanja rezultati poslovanja Yahoo-a.

Osim toga, na strani loših vijesti bio je i novi rast cijene sirove nafte na njujorškom tržištu prema 67 dolara nakon što su militanti u Nigeriji zaprijetili novim napadima na tamošnju naftnu industriju, dovodeći u opasnost isporuke iz tog osmog najvećeg svjetskog izvoznika nafte.

Indeks Tokijske burze Nikkei potonuo je 2,94 posto, što je njegov najveći dnevni postotni gubitak od travnja prošle godine, zaključivši poslovanje na 15.341 bodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙