FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ograničeni rast cijena europskih dionica

LONDON, 28. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica usrijedu su blago porasle, predvođene jačanjem dionica u automobilskomi sektoru rudarstva, no njihovi su dobici bili ograničeni zbogslabljenja dionica naftnih kompanija pod utjecajem pada cijena nafte.
LONDON, 28. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su blago porasle, predvođene jačanjem dionica u automobilskom i sektoru rudarstva, no njihovi su dobici bili ograničeni zbog slabljenja dionica naftnih kompanija pod utjecajem pada cijena nafte.

Londonski Ftse indeks dobio je na vrijednosti 0,3 posto, dosegnuvši 5.612 bodova. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,16 posto, na 5.453 boda.

Dionice proizvođača automobila DaimlerChryslera ojačale su 1,1 posto nakon što je potvrdio da će prodati svoj dio poslovanja s teškim vozilima MTU Friedrichshafen švedskoj tvrtki EQT. Peti po veličini svjetski proizvođač objavio je kako očekuje da će tom prodajom povećati operativnu dobit za 400 milijuna eura a neto dobit za 300 milijuna.

Ojačale su i dionice sektora rudarstva, potaknute rastom cijena zlata i bakra. Pritom su na dobitku od 0,8 posto bile dionice Anglo Americana. Od značajnijih dobitnika još se izdvaja farmaceutska tvrtka AstraZeneca, sa skokom od 1,1 posto, nakon što je s tvrtkom Targacept potpisala ugovor o istraživanju i licenci, težak 300 milijuna dolara, u cilju razvijanja lijeka za Alzheimerovu bolest i druge poremećaje.

No, pad cijena dionica u sektoru nafte i plina, kao najvećeg pojedinačnog sektora gubitnika, ograničio je dobitke na europskim tržištima. Dionice naftnih kompanija, predvođene British Petroleumom i Royal Dutch Shellom, pojeftinile su 1,2 odnosno 0,6 posto, budući da su se cijene sirove nafte na američkom tržištu spustile na oko 58 dolara zbog toplijeg vremena nego što je uobičajeno za ovo doba godine u Sjedinjenim Državama.

Indeks Tokijske burze Nikkei završio je na 16.194 boda, najvišoj razini od rujna 2000., u plusu za 1,4 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙