FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ograničeni dobitci na europskim burzama uslijed produženih praznika

LONDON, 2. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica uponedjeljak su, prvog dana poslovanja u ovoj godini, poraslepredvođene onima France Telecoma, dok su aktivnosti uvelike obilježeneprazničnim raspoloženjem, a tržišta u Britaniji i SAD-u još ne rade.
LONDON, 2. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su, prvog dana poslovanja u ovoj godini, porasle predvođene onima France Telecoma, dok su aktivnosti uvelike obilježene prazničnim raspoloženjem, a tržišta u Britaniji i SAD-u još ne rade.

Londonska burza nije radila. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku od 0,4 posto, dosegnuvši 5.430 bodova.

Obujam trgovanja bio je malen obzirom na slabu trgovinu pogođenu blagdanskim raspoloženjem i najvećim dijelom odsutnim ulagačima, koji su produžili novogodišnje praznike. Kretao se na nekih 175 milijuna dionica, nasuprot prosječnom obujmu trgovanja od oko 2,5 milijardi dionica.

"U mjesecu siječnju, preferiramo ulaganja u ciklične, naftne i kompanije baznih sirovina budući su one izravnije izložene gospodarskom rastu", kazao je Cesar Martinez, čelnik dionica u španjolskom fond menadžeru GesMadridu, koji očekuje da će najnoviji gospodarski pokazatelji pokazati snažan rast u Europi i u SAD-u.

Na dobitku su bile dionice naftnih kompanija Total i Royal Dutch Shell, slijedeći rast cijena sirove nafte za više od jedan posto na američkom tržištu, na 61 dolar za barel u prošli petak.

Indeksi svih sektora porasli su u Europi 2005., s izuzetkom telekoma koji se spustio jedan posto budući su ulagači postali oprezniji nakon što su tvrtke poduzele skupe akvizicije kako bi potaknule rast.

Od rijetkih dobitnika u ponedjeljak se isticao France Telecom, čije su dionice poskupile 1,4 posto na 21,3 eura. Ta dionica bila je među deset najvećih gubitnika izraženo u postocima u Europi prošle godine, s gubitkom od oko 13 posto.

"Neki od sektora koji se baš nisu iskazali prošle godine poput telekoma u središtu su pozornosti budući su fondovi u potrazi za povoljnim dionicama", kazao je jedan pariški trgovac.

Tokijska burza nije radila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙