FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak azijskih dionica i rudarski sektor ojačali europske burzovne indekse

LONDON,FRANKFURT, 19. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Europske dioniceojačale su u četvrtak, ostvarujući koristi od snažnog oporavka dionicana azijskim tržištima nakon ovotjednog vala njihovih prodaja, dok semeđu najvećim dobitnicama ponajviše isticao sektor rudarstva.
LONDON,FRANKFURT, 19. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u četvrtak, ostvarujući koristi od snažnog oporavka dionica na azijskim tržištima nakon ovotjednog vala njihovih prodaja, dok se među najvećim dobitnicama ponajviše isticao sektor rudarstva.

Londonski Ftse indeks do podneva je poskočio gotovo 0,6 posto, dosegnuvši 5.696 bodova. Frankfurtski DAX indeks ojačao je za 0,4 posto, na 5.417 bodova.

Na strani najvećih dobitnika našao se sektor osnovnih sirovina s prosječnim rastom cijena dionica od 1,7 posto, uslijed rekordnih cijena bakra i cinka te najviše cijene aluminija u zadnjih 17 godina. Njegovi predvodnici, BHP Billiton i Rio Tinto, zabilježili su rast cijena dionica od 3,2 i 2,6 posto.

Dionice operatera europskih burzi skočile su nakon izvješća da nekoliko banaka koje su vlasnici Euronextovih dionica pokušavaju iznaći načine da pomognu burzi kontrolirati uvjete mogućeg udruživanja s Deutsche Boerse. Također je pomogao i Citigroup, nakon što je podigao svoj investicijski rejting Euronextovim dionicama, koje su ojačale 6,3 posto. Dionice Deutsche Boerse ojačale su pet posto, a one Londonske burze (LSE), kojima je Citigroup također podigao rejting, dobile su na vrijednosti 1,4 posto.

Na strani gubitnika isticao se pak div mobilne telefonije Vodafone, čije su dionice oslabile 1,6 posto nakon što su analitičari u Bear Stearnsu kazali da će kompanija vjerojatno objaviti sporiji rast prilikom izvješćivanja o ključnim pokazateljima poslovanja idući tjedan.

Telekom sektor našao se nedavno na udaru zbog zabrinutosti ulagača oko skorašnje objave rezultata i oko toga hoće li kompanije ispuniti njihovu ciljanu dobit. Dionice divova kao što su Telecom Italia i France Telecom redom su oslabile po jedan posto.

Nakon golemih gubitaka tijekom tri uzastopna dana trgovanja, indeks Tokijske burze Nikkei ostvario je najveći dnevni postotni dobitak u zadnja tri mjeseca, od 2,31 posto, dosegnuvši 15.696 bodova. Od početka tjedna njegova je vrijednost potonula za gotovo sedam posto a izgubljeno je više od 300 milijardi dolara na vrijednosti dionica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙